De COP28-klimaatconferentie is met een historisch slotakkoord ten einde. Diplomaten, regeringsleiders en het bedrijfsleven - waaronder PwC - kwamen bijeen om te praten over klimaatverandering en de benodigde acties. Meer weten? Op deze pagina verzamelen we de belangrijkste COP28-uitkomsten, de beste verhalen, podcasts en unieke inzichten rondom het klimaat en bedrijfsleven. Zo maken we samen een wereld van verschil.
Een staande ovatie in Dubai: de slotverklaring van COP28 waarin is afgesproken dat de wereld ‘weg beweegt’ van fossiele brandstoffen is met groot enthousiasme ontvangen. Het akkoord wordt omschreven als ‘historisch’, ‘ongeëvenaard’ en als ‘een sterke boodschap naar de wereld’. Tijd om de balans op te maken. Dit zijn de drie belangrijkste uitkomsten van COP28.
De slotverklaring van de COP28 is een historische mijlpaal. Het is de eerste keer dat alle landen worden opgeroepen af te stappen van het gebruik van fossiele brandstoffen. De overeenkomst erkent de dringende noodzaak van substantiële, snelle en duurzame reducties om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graden Celsius. Dit vereist betere transitieplannen, een nauwkeurige blik op uw waardecreatie van bedrijven en meer investeringen in een groenere toekomst. Deze COP28 uitkomst heeft impact op overheden, individuen maar ook, of in het bijzonder, op het bedrijfsleven.
Bekijk de gehele slotverklaring op de website van COP28.
Landen zijn overeengekomen hoe het Verlies- en schadefonds, dat zij op COP27 hebben toegezegd op te zetten, operationeel zal worden gemaakt. Het fonds zal in de tussentijd worden ondergebracht bij de Wereldbank en er is iets meer dan $400 miljoen aan eerste toezeggingen gedaan. Een veelbelovende start, maar naar schatting zullen de kosten van verlies en schade voor ontwikkelingslanden tegen 2030 oplopen tot $400 miljard per jaar.
Lees meer over de toezeggingen op COP28.
Wereldwijde belofte voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie gelanceerd door Ursula von der Leyen, COP28-voorzitter en 118 landen. Deze belofte bevat de doelstelling om tegen 2030 de capaciteit voor hernieuwbare energie te verdrievoudigen en de energie-efficiëntie te verdubbelen. De Global Pledge on Renewables and Energy Efficiency zal een belangrijk instrument zijn voor de internationale gemeenschap om de voortgang te meten en op koers te blijven bij het bereiken van de temperatuurdoelstellingen van Parijs.
Renate de Lange | PwC’s global sustainability markets leader
Acties op het gebied van duurzaamheid zijn hard nodig. Deze vier stappen van Strategy& helpen bij het overbruggen van de kloof tussen intenties en realiteit.
Er is een grote behoefte aan klimaattechnologie, maar de investeringen nemen af. Hoe keren we wereldwijd het tij?
Systemen om koolstof te beprijzen brengen kosten en risico’s mee. Hoe lopen deze kosten op? En wat kan het management doen om deze te beheersen?
Fysieke klimaatrisico’s kunnen een katalysator zijn voor innovatie en groei. Van analyse naar een concreet plan: dit artikel helpt je op weg.
De wereld heeft vooruitgang geboekt op het gebied van de energietransitie. Om het einddoel te bereiken, moeten er belangrijke stappen worden gezet.
Het bedrijfsleven is sterk afhankelijk van de natuur. Het beheersen van risico’s en kansen is daarbij essentieel. Wat is de eerste stap?
In gesprek met ondernemers en senior management uit het tech-ecosysteem in het Midden-Oosten. Hoe zien zij de ontwikkelingen in klimaattechnologie?
Hoe gaat jouw bedrijf waarde creëren in een wereld waarin duurzaamheid centraal staat? Vier strategische verschuivingen en stappen voor elke C-suiterol.
Klimaatverandering, natuurverlies en sociale ongelijkheid veranderen de rol van de CFO. Ze vereisen een nieuwe manier van denken over waarde.
CEO's maken zich minder zorgen over klimaatverandering dan beleggers zouden willen, blijkt uit PwC-onderzoek. Wat kunnen CEO’s doen?
Wineke Ploos van Amstel-Haagsma | PwC’s Chief Sustainability Officer
In gesprek met Alison Rose, voormalig CEO van NatWest Group, over wat bedrijven kunnen doen om hun winsten in lijn te brengen met de belangen van onze planeet.
In gesprek met Johan Rockström, directeur van het Potsdam Institute for Climate Impact Research, over het belang van duurzaamheid voor de planeet én voor de levensvatbaarheid van bedrijven.
Wineke Ploos van Amstel - Haagsma
Chief Sustainability Officer, PwC Netherlands
Tel: +31 (0)65 170 13 44