COP29

Samen voor klimaatactie

PwC op COP29: elke klimaatactie telt

Van 11 - 21 november vond de COP29-klimaatconferentie plaats in Baku, Azerbaijan. Regeringsleiders, ministers en onderhandelaars én het bedrijfsleven spraken met elkaar over klimaatverandering en de benodigde acties. PwC was ook aanwezig om onze kennis te delen over thema's zoals: financiering van klimaatdoelen, het versnellen richting net zero en natuurlijk de bredere energietransitie. Daarmee dragen we bij aan betekenisvolle acties die oplossingen voor het klimaatprobleem bevorderen.   

Meer weten? Deze pagina bied je een overzicht van COP29 uitkomsten, inzichten, relevante podcasts en webcasts rondom klimaat en bedrijfsleven. Zo maken we samen een wereld van verschil.

Playback of this video is not currently available

1:39

Belangrijkste conclusies van COP29

Belangrijkste conclusies van COP29

De COP29-top is afgelopen en ondanks uitdagingen en verdeeldheid zullen de uitkomsten van COP29 toekomstige klimaatactie gaan vormgeven. De belangrijkste conclusies, en hun implicaties voor organisaties, zijn: 

  • Klimaatfinanciering: Ontwikkelde landen hebben beloofd om tegen 2035 jaarlijks minstens $ 300 miljard te reserveren voor ontwikkelingslanden. Dit biedt financieringsmogelijkheden voor bedrijven die actief zijn in duurzame ontwikkeling en schone energieprojecten. Bedrijven die hun activiteiten afstemmen op deze financieringsstromen, zullen goed gepositioneerd zijn om te profiteren van nieuwe investeringen en samenwerkingsverbanden. 
  • Publieke en private financiering: Publieke financiering zag verhoogde toezeggingen, een nieuw collectief gekwantificeerd doel en een focus op gelijkheid. In de private sector is er een oproep voor verhoogde deelname, een consensus over koolstofmarkten en aanmoediging voor internationale ontwikkelingsbanken om een grotere rol te spelen in de financiering van klimaatprojecten.
  • Focus op samenwerking: COP29 benadrukte het belang van samenwerking tussen landen. Bedrijven kunnen hun reputatie verbeteren en bijdragen aan klimaatdoelen door sterke, transparante relaties op te bouwen met lokale belanghebbenden. Deelname aan gezamenlijke inspanningen zal bedrijven helpen om door complexe regelgeving te navigeren en positieve resultaten te behalen.  
  • Veerkrachtige klimaatstrategieën: De noodzaak van veerkrachtige klimaatstrategieën werd wederom benadrukt. Bedrijven die duurzaamheid integreren in hun kernactiviteiten zullen in staat zijn om veranderingen in de regelgeving aan te kunnen en een concurrentievoordeel te behouden. Duurzaamheid proactief omarmen zal risico's beperken en nieuwe kansen voor innovatie creëren.
  • Toegenomen activisme: de groeiende verwachtingen van consumenten weerspiegelde dat bedrijven zich inzetten voor duurzaamheid. Bedrijven die actief deelnemen aan klimaatinitiatieven en transparant rapporteren over hun voortgang, kunnen hun merkreputatie en klantloyaliteit verbeteren. Duurzaamheid omarmen is niet alleen een morele verplichting, maar ook een strategisch keuze in de huidige markt.

'De verschuiving van risicobeperking naar het grijpen van kansen als de belangrijkste drijfveer voor verantwoord beleggen toont aan dat de klimaatmentaliteit een volwassenheidsfase bereikt.'

Joukje JanssenSustainability Partner bij PwC Nederland
Joukje Janssen Sustainability Partner bij PwC Nederland

Podcasts: Take on tomorrow 

Hoe kunnen we versnellen in de strijd tegen klimaatverandering?

Hosts Lizzie O'Leary en Ayesha Hazarika gaan in gesprek met Christiana Figueres, hoofdonderhandelaar van het Akkoord van Parijs 2015, en Emma Cox, PwC’s Global Climate Leader, over de rol van leiderschap bij het versnellen van begrip naar actie, de impact van nieuwe technologieën en de voordelen voor bedrijven die klimaatmitigatie en -adaptatie in hun strategieën integreren.

Wat zijn de kansen als bedrijven klimaatmaatregelen nemen?

Host Lizzie O’Leary praat met Helen Clarkson, CEO van Climate Group, en Renate de Lange, PwC’s Global Sustainability Markets Leader, om te horen hoe - ondanks de risico's die klimaatverandering met zich meebrengt - er nog steeds een enorme kans is om groenere, succesvollere en duurzamere bedrijven te starten die de komende decennia kunnen floreren.

COP29 | Webcast terugkijken

Kijk hier de COP29 webcast terug van Resilience Hub en PwC op: Resilience Hub Youtube channel.  

  • Implementing NDC 3.0
    Actionable collaboration for a sustainable future in competitive economies  

PwC's Agnieszka Gajewska host de paneldiscussie over hoe overheden holistische NDC (Nationally Determined Contributions) plannen kunnen ontwikkelen door effectieve strategieën en samenwerken met het bedrijfsleven om duurzame doelen te bereiken en tegelijkertijd economische groei te stimuleren. NDC's staan centraal in het Parijs Akkoord en laten de inspanningen van elk land zien om de nationale CO2-uitstoot te verminderen en zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Volg gedurende COP29 meer livestreams op Resilience Hub livestream.

Sustainability VR Experience

Met de Sustainability VR Experience stap je een andere wereld binnen. Je maakt een reis die emoties oproept én die je aan het denken zet, over de grote uitdagingen waar de wereld en het bedrijfsleven voor staan. 

In deze 360° omgeving leer je hoe je duurzaamheid samenhangt met alles wat wij doen, en hoe het kan bijdragen aan langdurige waardecreatie voor jouw bedrijf. Deelnemers ervaren ook wat hun eigen aandeel daarin kan zijn.  
De Experience bestaat uit een Virtual Reality film, een individueel spel én daarnaast twee modules die in gaan op duurzaamheidsregulering en biodiversiteit. 

Wat betekent klimaatactie voor jouw organisatie?

De COP29-thema’s hebben impact. We praten er graag over verder.

Contact us

Joukje Janssen

Joukje Janssen

Partner, Sustainability, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 378 26 45

Wineke Ploos van Amstel - Haagsma

Wineke Ploos van Amstel - Haagsma

Chief Sustainability Officer, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 170 13 44

Volg ons