De consumentenmarktsector in Nederland heeft aanzienlijke schommelingen gekend door macro-economische en sectorspecifieke factoren. In 2025 zal het landschap van fusies en overnames een verwachte opleving zien, gedreven door veranderende consumententrends, technologische vooruitgang en strategisch portfoliobeheer.
In 2024 waren belangrijke thema's: portfoliobeheer, consolidatie en fusies en overnames. Bedrijven zoals Unilever kondigden de verkoop aan van niet-kernactiviteiten, om de operaties te stroomlijnen en kosten te verlagen. Dit terwijl consolidatie-inspanningen, zoals de fusie van FrieslandCampina en Milcobel, zich richtten op het vergroten van efficiëntie en veerkracht in de wereldwijde zuivelmarkt. De traditionele detailhandel, horeca en consumentengoederen zoals fietsen en modeartikelen, zagen ook een toename van faillissementen, wat leidde tot gedwongen fusies en overnames.
2024 liet een daling zien van de gemiddelde transactiewaarden in Nederland vergeleken met het voorgaande jaar. Toch bleef het aantal deals relatief stabiel met een daling van zes procent versus een wereldwijde daling van zestien procent. Het ontbreken van megadeals en langdurige afstotingsprocessen droegen bij aan deze dalingen.
Net als in andere sectoren maakten macro-economische factoren zoals inflatie, hoge rentetarieven, geopolitieke spanningen het moeilijker om deals te sluiten. Daar komen financieringsuitdagingen en een aanhoudende waarderingskloof tussen verkopers en kopers bij. Bedrijven wachtten op het dalen van de inflatie, aangezien stijgende prijzen en afnemend consumentenvertrouwen het moeilijker maakten om nieuwe klanten te werven en de verkoop te laten stijgen. Dit had vooral invloed op grotere deals, terwijl het middensegment veerkracht toonde. Bedrijven met sterke balansen hadden een voordeel ten opzichte van private equity in een kapitaalbeperkte omgeving.
Tijdens de tweede helft van 2024 waren er al grotere deals en meer aankondigingen (en marktgeruchten) van aanstaande exits, wat wijst op een potentieel voor het sluiten van consistentere deals in 2025.
Verschillende factoren die de merger & acquisitions (M&A)-activiteit in voorgaande jaren beïnvloedden, zullen naar verwachting in 2025 afnemen. De rentetarieven beginnen te dalen en de inflatie is genormaliseerd. Consumentenkoopkracht en -sentiment worden echter nog steeds beïnvloed door geopolitieke spanningen en onzekerheden. Ondanks deze uitdagingen is er optimisme voor M&A in de consumentenmarktsectoren. Want de druk om te transformeren door middel van M&A om aan de veranderende consumentenbehoeften te voldoen en gelijke tred te houden met snelle marktveranderingen, blijft significant.
Daarnaast heeft de afname van M&A-activiteit in voorgaande jaren geleid tot opgekropte vraag én opgehoopte activa die ondernemingen en investeringsfondsen graag willen verkopen. Hier komt de behoefte aan rendement, verbeterde waarderingen, betere exit-omstandigheden en de druk om uitkeringen te doen aan geldschieters in het geval van investeringsfondsen bij. Daarom is de verwachting dat dit tot meer M&A-activiteit zal leiden van assets die door private equity worden beheerd.
M&A-kansen met betrekking tot door eigenaren geleide ondernemingen en familiebedrijven zijn ook opmerkelijk. Dit wordt gedreven door zowel opvolgingskwesties als de behoefte aan investeringen om groei te ondersteunen. De verwachting is dat fusies en overnames (M&A) zullen toenemen, waarbij de aankopen worden gedaan door partijen die in staat zijn synergiën en transformatie te realiseren, zodat ze duurzaam resultaat kunnen behalen. Strategische herzieningen van portefeuilles en uitdagingen met betrekking tot de financiering, zullen waarschijnlijk leiden tot snellere verkoop van onderdelen. De timing van deze processen blijft onzeker. Investeerders zijn voorzichtig in het kiezen van de deals die ze bekijken. Ze richten zich vooral op veerkrachtige activa met een duidelijke winstverwachting en die aansluiten bij veranderende consumententrends.
Consumentenbedrijven die hun portefeuilles effectief beheren en kansen benutten voor groei op korte termijn én vernieuwing op lange termijn, hebben meer kans om succesvol te zijn.
‘Het M&A-landschap in de consumentenmarktsector staat in 2025 voor een opleving. Er is optimisme voor een toename van het sluiten van deals, zowel met betrekking tot een hoger aantal verwachte private equity-exits, als een hoger aantal succesvolle primaire transacties.'
Berco van EchteltConsumer Markets Deals Leader PwC Nederland‘Bedrijven die innovatieve en duurzame producten aanbieden, en ook degenen die in staat zijn synergiën en transformatie tot stand te brengen, worden bijzonder aantrekkelijke doelen.’
Berco van EchteltConsumer Markets Deals Leader PwC NederlandVolgens de 28e PwC's CEO Survey, Nederlandse CEO's in de consumentenmarkt maken zich grote zorgen over inflatie en de impact ervan op inkomsten en winstgevendheid. Samen met veranderende marktomstandigheden en technologische verandering, met name de opkomst van AI, zet dit hen ertoe aan hun bedrijven en bedrijfsmodellen actief te heruitvinden. Een sterke focus op de integratie van AI kan de efficiëntie en winstgevendheid vergroten.
Daarnaast investeren veel CEO’s in duurzaamheid, waarbij ’ze klimaatvriendelijke investeringen doen die de inkomsten verhogen. Deze dubbele focus op AI en duurzaamheid illustreert hun strategische aanpak van moderne zakelijke uitdagingen.
De verwachting is dat de consumentenmarktsector in Nederland voor een significante opleving van M&A-activiteiten in 2025 staat. Bedrijven staan klaar om M&A te gebruiken als een strategisch instrument om hun portefeuilles te optimaliseren, zich aan te passen aan veranderende consumententrends en zowel groei als transformatie te stimuleren. Private equity zal een cruciale rol blijven spelen, vooral in sectoren die aansluiten bij trends in innovatie, duurzaamheid en strategische aanpassing, en zal gericht zijn op veerkrachtige bedrijven met goede trackrecords.