Biodiversiteitstop COP16

'Bedrijven zien belang biodiversiteit, maar doen nog weinig’

'Bedrijven zien belang biodiversiteit, maar doen nog weinig’
  • Publicatie
  • 17 okt 2024

Van 21 oktober tot 1 november 2024 vindt in Cali, Colombia, de biodiversiteitstop COP16 plaats. Yasmin Barwanitz, biodiversiteitsspecialist bij PwC Nederland, vertelt over het belang van deze biodiversiteitsconferentie en de impact ervan op het bedrijfsleven.

‘De verwachtingen voor COP16 zijn hooggespannen’, zegt Barwanitz, die deel uitmaakt van het Biodiversiteit & Natuur-team van PwC. ‘Tijdens de vorige conferentie, COP15, zijn vier ambitieuze doelen voor 2050 vastgesteld; samen met nog eens 23 doelstellingen die tegen 2030 moeten worden behaald. De bedoeling is dat we in 2030 het verlies van biodiversiteit hebben gestopt en dat we in 2050 een "leven in harmonie met de natuur" hebben bereikt'.

Enkele hoofdpunten van de vastgestelde doelen en doelstellingen zijn:

  • In 2030 beschermen we dertig procent van het land en het water op de wereld.
  • We pakken de oorzaken van biodiversiteitsverlies aan, zoals ontbossing, vervuiling en klimaatverandering.
  • We herstellen beschadigde ecosystemen.
  • Bedrijven brengen biodiversiteitsgerelateerde risico's in kaart, maken ze openbaar en verminderen hun negatieve impact.

Barwanitz: 'De verwachting is dat COP16 een “implementatietop” wordt. Van de deelnemende landen wordt verwacht dat zij de strategieën bespreken voor een effectieve implementatie van het biodiversiteitsplan en de bijbehorende maatregelen te nemen. Landen zullen hun bevindingen moeten rapporteren in de vorm van nationale biodiversiteitsstrategieën en actieplannen. Deze plannen omvatten dan ook financiering en een beschrijving van de monitoring van deze ambities.'

Economische risico's door verlies biodiversiteit

In de praktijk ziet Barwanitz dat de economische risico's door het verlies van biodiversiteit steeds meer worden erkend. Tijdens COP15 was de aanwezigheid van de private sector al groot. Gezien de afhankelijkheid van deze bedrijven van ecosysteemdiensten (de functies van de natuur, de bodem, het water, de lucht) en de financiële risico's, is het behoud van biodiversiteit en het stabiliseren van ecosystemen cruciaal voor deze bedrijven en hun stakeholders. Zo toont een rapport van PwC aan dat 55 procent van het wereldwijde BBP, of 55 biljoen euro, wordt gegenereerd door sectoren zoals landbouw, bouw en verpakte voedingsmiddelen, sectoren die allemaal sterk afhankelijk zijn van de natuur.

'Bijna alle sectoren zijn afhankelijk van ecosysteemdiensten, terwijl ze ook bijdragen aan de achteruitgang ervan', aldus Barwanitz. ‘De achteruitgang is het gevolg van onder meer een ander gebruik van land voor landbouw of de toename van zogeheten invasieve soorten door de zeescheepvaart. Dit zijn soorten waarvan populaties zich buiten hun oorspronkelijke verspreidingsgebied hebben gevestigd. Gezien deze oorzaken van de achteruitgang spelen bedrijven een essentiële rol bij het stoppen en omkeren van het verlies van biodiversiteit.'

Yasmin Barwanitz – specialist biodiversiteit  PwC Nederland

‘Het goede nieuws is dat steeds meer bedrijven actie ondernemen. Niet alleen omdat regelgeving het voorschrijft, maar omdat ze de risico's van, maar ook de kansen voor biodiversiteit zien.’

Yasmin Barwanitzspecialist biodiversiteit PwC Nederland

Proactieve aanpak tegen verlies biodiversiteit

Tijdens COP15 riepen de deelnemende landen de private sector op om hun afhankelijkheden, impact, risico's en kansen op het gebied van biodiversiteit te beoordelen en openbaar te maken. Sindsdien zijn er verschillende regelgevingen, kaders en initiatieven gemaakt of in gang gezet die zich richten op biodiversiteit:

  • Binnen de Europese richtlijn voor duurzaamheidsrapportage van bedrijven, de CSRD, richt de standaard E4 zich specifiek op biodiversiteit en ecosystemen. Van bedrijven die onder de reikwijdte vallen en biodiversiteit als een belangrijk onderwerp benoemen, wordt verwacht dat zij transparant zijn over de manier waarop hun bedrijfsactiviteiten het milieu beïnvloeden. Barwanitz: ‘Binnen de CSRD zijn bedrijven verplicht om hun operationele locaties in kaart te brengen, vooral met betrekking tot biodiversiteitsgevoelige gebieden'.
  • Het ‘Science-Based Targets Network’ (SBTN) heeft richtlijnen gepubliceerd voor bedrijven om hun impact op de natuur te beoordelen en wetenschappelijk onderbouwde doelen voor de natuur te stellen, zoals voor zoet water, land of oceanen. De richlijnen worden binnenkort gepubliceerd.
  • Binnen de ‘Task Force for Nature-related Financial Disclosures’ (TNFD) hebben meer dan vierhonderd bedrijven wereldwijd aangegeven dat ze de ambitie hebben om de TNFD te adopteren.

De meeste Nederlandse bedrijven staan nog aan het begin van hun reis om de risico's als gevolg van biodiversiteitsverlies te beperken, zegt Barwanitz. 'Hoewel veel van onze klanten onderkennen dat biodiversiteit een belangrijk onderwerp is, heeft slechts een klein aantal van hen aanzienlijke vooruitgang geboekt. Nog weinig bedrijven hebben een strategische aanpak ontwikkeld om het probleem aan te pakken, bijvoorbeeld met plannen voor biodiversiteitstransitie.'

Daarom betoogt Barwanitz dat een proactieve aanpak essentieel is. In de aanpak zitten onder meer regelgevende kaders die bedrijven stimuleren hun negatieve impact te verminderen en maatregelen te nemen voor het herstel van biodiversiteit.

Biodiversiteit hoog op de agenda bij PwC

Het belang van het beschermen van biodiversiteit zal de komende jaren aanzienlijk toenemen en PwC heeft daarom dit onderwerp wereldwijd hoog op de agenda geplaatst. Dat heeft geleid tot de oprichting van het Centre for Nature Positive Business (met meer dan vijfhonderd experts op het gebied van natuur wereldwijd). Via dit centrum neemt PwC deel aan de Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD). Wij leiden daarbinnen de Data & Analytics Working Group en dragen zo bij aan relevante publicaties. Daarnaast maakt PwC deel uit van het SBTn (Science Based Targets Network) Corporate Engagement Program en staan we vermeld als expert.

De urgentie om verlies van biodiversiteit aan te pakken is nog nooit zo groot geweest, weet Barwanitz . ‘Het is cruciaal voor bedrijven om dit probleem zo vroeg mogelijk aan te pakken. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat het onderwerp biodiversiteit blijft groeien, met meer middelen en een breder scala aan onderwerpen. Het goede nieuws is dat steeds meer bedrijven actie ondernemen. Niet alleen omdat regelgeving het voorschrijft, maar omdat ze daadwerkelijk de risico's van, maar ook de kansen voor biodiversiteit zien.’

Rapport ‘Biodiversity & Business’

Laat je inspireren door best practices en begin zelf biodiversiteit te integreren

Contact us

Thijs IJsbrandij

Thijs IJsbrandij

Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 19 67

Volg ons