27/07/20
Met de Green Deal streeft de Europese Commissie ernaar om in 2050 een circulaire economie zonder schadelijke emissies te hebben. Dit streven vraagt om enorme investeringen de komende jaren. Behalve uit de Europese begroting, komt het budget ook voor een deel uit private investeringen. Hoe krijgen we die private groene investeringen van de grond en welke factoren spelen hierbij een rol? De nieuwe editie van PwC's Green Deal Monitor focust op de financiering van de Green Deal en biedt inzichten, data en inspirerende praktijkvoorbeelden.
Om de ambities van de Green Deal te kunnen realiseren heeft de Europese Commissie plannen gemaakt om voor de komende tien jaar minstens een biljoen euro te mobiliseren. Dit bedrag wordt bij elkaar gebracht door het ‘vergroenen’ van het EU-budget en door middel van publiek-private partnerschappen. Ongeveer 500 miljard euro komt uit de EU-begroting, terwijl de lidstaten 114 miljard euro bijdragen als cofinanciering van Europese projecten. Bij cofinanciering gaat het om projectuitgaven die niet worden gedekt door het EU-budget, maar wel worden gegarandeerd door private of publieke bronnen uit de nationale lidstaten. De rest van de financiering moet komen van private investeringen, waarvan een deel wordt ondersteund met garanties van de Europese Investeringsbank (EIB).
Een biljoen euro zal echter niet de kosten kunnen dekken van de groene transitie. De Europese Commissie schat dat jaarlijks 260 miljard euro nodig is voor aanvullende investeringen om de klimaatdoelen te halen die zijn gesteld voor 2030. Kortom, in de komende tien jaar is nog eens 2,6 biljoen euro aan extra investeringen nodig. Dit maakt duidelijk dat de private sector hier een grote rol zal spelen en een groot deel van de benodigde investeringen voor de groene transitie zal moeten opbrengen. De grote vraag is hoe we die groene investeringen van de grond krijgen. Is er een business case voor private partijen om te investeren in projecten die de Green Deal ondersteunen? Wat stimuleert deze investeringen? Wat zijn de hindernissen? En hoe zit het met de winstgevendheid?
Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda van de financiële dienstverleningssector. Klanten vragen erom, wetgeving vereist het. Bovendien roept de...
De vraag naar grondstoffen is groter dan de aarde kan opbrengen. Dit rapport draagt bij aan de discussie over de transformatie naar een circulair model.
Met de groei van de wereldbevolking en de mondiale welvaart neemt ook de vraag naar natuurlijke grondstoffen als water, energie, mineralen/metalen en voedsel...
Jan Willem Velthuijsen
Energy Transition Economist, PwC Netherlands
Tel: +31 (0)62 248 32 93