In onze vorige monitor benadrukten we de aanhoudende geopolitieke spanningen en klimaatrampen die supplychains onder druk zetten. Hoewel deze problemen blijven bestaan, laten de indicatoren in onze ‘supply chain heatmap’ een verlichting van de druk op toeleveringsketens sinds de eerste helft van 2024 zien.
‘Deze periode van verlichting geeft bedrijven de mogelijkheid over te gaan van reactieve naar proactieve strategieën, met de nadruk op een strategische transformatie van kritieke onderdelen in de supplychain. Nu is het moment voor bedrijven om te investeren, door hun supplychainconfiguratie, voorraadniveaus en leveranciersnetwerk te herzien en veerkrachtiger te maken', aldus PwC-expert Rolf Bos.
De huidige verlichting van de druk op de supplychains verschilt van de verlichting die we in het eerste kwartaal van 2023 zagen. Ondanks aanhoudende geopolitieke dreigingen is de algehele onzekerheid afgenomen. Bovendien voelen andere sectoren dan destijds nu de druk. Zo ervaren de voedsel-, lucht- en ruimtevaart- en defensiesector meer druk in vergelijking met vorig jaar. Bovendien melden fabrikanten minder materiaalschaarste, wat wijst op een trend naar een meer voorspelbare economische stagnatie in plaats van wereldwijde verstoringen. Naarmate de voorraadniveaus stabiliseren, hebben bedrijven de mogelijkheid om hun inkoop-, plannings- en productiestrategieën te herzien.
Transport is het afgelopen jaar een grote zorg voor bedrijven geweest. Politieke spanningen, schommelingen in brandstofprijzen en vrachttarieven, en arbeidstekorten zorgden voor onzekerheid en extra kosten. Dit leidt tot een opmerkelijke verschuiving in de manier van transport: het scheepvaartvolume neemt toe, terwijl het luchtvervoer afneemt. Bedrijven kunnen zich zo meer richten op kostenreductie, geavanceerde planning en het vaststellen van duurzaamheidsdoelen.
De wereldwijde transportindustrie zal naar verwachting groeien, waarbij weg- en spoorvervoer een versnelde groei doormaken dankzij innovaties in efficiëntie en groenere transportmanieren. Bedrijven kunnen gegevens uit de pandemieperiode gebruiken om een veerkrachtig en duurzaam netwerk te herontwerpen.
Bedrijven hebben van nature de neiging om te zoeken naar kostenbesparende mogelijkheden wanneer de druk op de supply chain afneemt. Wij adviseren deze periode van verlichting te benutten om hun supplychainstrategie te verschuiven van reactief naar proactief. Belangrijk is dat bedrijven hierbij investeren in veerkracht om beter om te gaan met toekomstige onzekerheden. Het omarmen van automatisering, geavanceerde technologieën en geïntegreerde processen over business units en geografische regio's zal cruciaal zijn voor het lange termijn succes. Hierdoor kunnen supply chains veerkrachtiger worden en in staat zijn om te reageren op uitdagingen en tegelijkertijd te profiteren van nieuwe kansen.