De overheid is in de huidige samenleving hybride. Zij voert zowel de klassieke beleidstaken uit, als die van investeerder en marktpartij. De rol en het instrumentarium van de overheid is daarin steeds meer hybride publiek-privaat. Het oplossen van maatschappelijke problemen wordt gedaan vanuit vehikels of samenwerkingen die daarin publiek en privaat bij elkaar brengen. Het publieke en private domein bewegen dus naar elkaar toe omdat de overheid in steeds grotere mate is aangewezen op publiek-private samenwerkingen of combinaties om de maatschappelijke veranderingen adequaat te adresseren. De hybride overheid brengt nieuwe vraagstukken met zich mee omdat het de nodige juridische, organisatorische, financiële en fiscale vraagstukken bij elkaar brengt, maar het biedt vooral ook kansen om publieke en private waarden naar elkaar toe te laten groeien.
Een hybride overheid is een onderdeel van de overheid dat zich naast de klassieke overheidsrol, ook als markt- of private partij manifesteert. De hybride overheid laat zich omschrijven als een overheid die afhankelijk van de situatie meerdere gedaanten aanneemt binnen het spectrum van nachtwakersstaat tot actieve industriepolitiek. Waar de overheid in de afgelopen decennia vaak een faciliterende rol aannam om marktwerking aan te moedigen, is inmiddels een ontwikkeling zichtbaar waarin de overheid (noodgedwongen) in grotere mate rechtstreekse invloed uitoefent op de marktwerking, al dan niet in samenwerking met de private sector. Complexe maatschappelijke vraagstukken vragen om passend bestuur en aansturing, maar bestaande organisatie en governance structuren zijn verre van geschikt voor die taak. Daarom is samenwerking nodig vanuit verschillende partijen (overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en individuele burgers).
De balans die de overheid zoekt in het uitvoeren van haar taken verschuift. Deze verandering in de rol van de overheid is toe te schrijven aan verscheidene ontwikkelingen in de samenleving. Te denken valt bijvoorbeeld aan het ontstaan van nieuwe vraagstukken als gevolg van globalisering, de energietransitie, een pandemie of maatschappelijke vraagstukken die overheidsinterventie vereisen.
De publieke sector is een complex werkveld. Urgente, dagelijkse zaken staan soms haaks op de plannen voor de lange termijn. Daarnaast dient de sector altijd de...
Samenwerking cruciaal voor verhoging van kwaliteit maatschappelijke dienstverlening
In de nieuwe werkelijkheid staan woningcorporaties voor grote uitdagingen. Noodzaak tot uitbreiding en verduurzaming van de (sociale) woningvoorraad blijft....
Hoe organiseert u de noodzakelijke transformaties terwijl ‘het loket’ open blijft, de taken toenemen en de budgetten kleiner worden?