Wegwijzer box 3

Om u wegwijs te maken in de wirwar van rechterlijke uitspraken, voorstellen en toezeggingen van het kabinet en nog openstaande vragen, hebben wij alle relevante informatie overzichtelijk voor u op een rij gezet. Deze pagina zullen wij steeds bijwerken naar aanleiding van nieuwe informatie.

Oorspronkelijk box 3-systeem
Rechtsherstel box 3

Historie inkomstenbelasting

In 2001 moest de Inkomstenbelasting 1964 na zo’n 35 jaar het veld ruimen voor het boxenstelsel van de Wet inkomstenbelasting 2001: box 1 voor het inkomen uit werk en woning, box 2 voor het inkomen uit aanmerkelijk belang en box 3 voor het inkomen uit sparen en beleggen. 

Ruim twintig jaar later blijkt box 3 op zijn grondvesten te schudden door alle maatschappelijke kritiek op de onrealistische forfaitaire rendementen op met name spaargelden in deze box en de maatschappelijke roep om heffing op grond van werkelijk rendement.

Kerstarrest

De genadeslag kwam vanuit de Hoge Raad in 2021 met het Kerstarrest. Ons hoogste rechtscollege oordeelde dat box 3 vanaf 2017 niet langer houdbaar was omdat het de grondrechten van belastingplichtigen schond. Deze uitspraak van de Hoge Raad heeft heel wat stof doen opwaaien, maar ook veel vragen opgeworpen. 

Het kabinet, dat eerder de maatschappelijke roep om over te gaan naar een heffing gebaseerd op werkelijk rendement nog kon pareren met IT-technische argumenten, moest aan de slag om met concrete voorstellen te komen voor een dergelijke heffing. Bovendien moest het kabinet rechtsherstel bieden aan de gedupeerde belastingplichtigen.

Rechtsherstel en overbruggingsregime

Op 6 juni 2024 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het rechtsherstel zoals dat wettelijk was geregeld nog steeds tekortschiet. Heffing moet volgens de Hoge Raad plaatsvinden op basis van wettelijk rendement. Volgens de huidige planning vindt de indiening van het wetsvoorstel voor aanvullend rechtsherstel bij de Tweede Kamer plaats in het eerste kwartaal van 2025.

Rechtsherstel en overbruggingsregime schieten nog steeds tekort. 

Op 6 juni 2024 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het rechtsherstel zoals dat wettelijk was geregeld nog steeds tekortschiet. Heffing moet volgens de Hoge Raad plaatsvinden op basis van wettelijk rendement.

Systeem van de Hoge Raad

Vooruitlopend op nieuwe wetgeving van het kabinet-Rutte en het kabinet-Schoof voorziet de Hoge Raad voor de huidige gevallen zelf in rechtsherstel op basis van de berekening van het werkelijk rendement. Hierbij gelden de volgende uitgangspunten:

  • Werkelijk rendement omvat niet alleen reguliere voordelen uit vermogen (zoals rente, dividend en huur) maar ook waardeveranderingen van dat vermogen
  • Hierbij gaat het om zowel positieve en negatieve als ongerealiseerde waardeveranderingen
  • Rente op box 3-schulden komt in aftrek maar overige kosten niet. 
  • Het gaat om het nominaal rendement, dus er vindt geen inflatiecorrectie plaats.
  • Met positief of negatief rendement in andere jaren wordt geen rekening gehouden (geen ‘verliesverrekening’).
  • Er wordt geen rekening gehouden met het heffingvrij vermogen om te bepalen of heffing op basis van werkelijk rendement voordeliger is dan de Wet rechtsherstel of de ‘gewone’ box 3-wetgeving.

Wetsvoorstel heffing van werkelijk rendement

Het kabinet heeft op 8 september 2023 het wetsvoorstel ‘Wet werkelijk rendement box 3’ voor consultatie gepubliceerd en op 14 juni 2024 een aangepast wetsvoorstel naar Raad van State voor advies doorgezet. Dit ontwerp van het nieuwe box 3-systeem gaat als hoofdregel uit van het belasten van werkelijke rendementen volgens een vermogensaanwassysteem. Dit houdt in dat zowel inkomsten, zoals rente en huur, als waardeveranderingen jaarlijks in de heffing worden betrokken. Voor sommige vermogensbestanddelen komt hierop een uitzondering en wordt pas belasting geheven wanneer een vermogenswinst daadwerkelijk wordt gerealiseerd (zoals bij verkoop van onroerende zaken). Het voorgestelde stelsel zou per 1 januari 2027 in werking moeten treden.  

Volg ons

Contact

Jan Nieuwenhuizen

Jan Nieuwenhuizen

Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)63 009 60 77

Pjotr Anthoni

Pjotr Anthoni

Senior Tax Manager Knowledge Centre, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 091 73 45

Mitra Tydeman

Mitra Tydeman

Senior Tax Manager Knowledge Centre, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)63 024 66 06

Hide