Nederland heeft een sterk pensioenstelsel met de AOW als basis. Daarnaast heeft ongeveer 90% van de werknemers een aanvullend pensioen via zijn werk en zijn er individuele pensioenregelingen. Het stelsel staat internationaal hoog aangeschreven, maar staat ook onder druk. Mensen leven langer en de hoge volatiliteit op de kapitaalmarkten leidt tot lagere beleggingsopbrengsten.
Daarnaast verandert ook de arbeidsmarkt sterk en een aanpassing van het pensioenstelsel is daarom aanstaande. Het maatschappelijk debat in aanloop naar het Pensioenakkoord en later de Wet toekomst pensioenen is een langdurig proces, met verschillende visies, belanghebbenden en externe invloeden geweest. De Wet toekomst pensioenen zal per 1 juli 2023 in werking treden en het pensioenstelsel ingrijpend veranderen.
De Wet toekomst pensioenen (Wtp) dwingt iedere werkgever na te denken over de toekomstige pensioenovereenkomst met zijn medewerkers.
De arbeidsmarkt verandert. In een internationale wereld worden medewerkers van steeds grotere waarde om daadwerkelijk het verschil te maken.
Bij veel ondernemingen is, als gevolg van de fors gewijzigde regelgeving, niet altijd meer duidelijk waaraan moet worden voldaan. De invoering van...
Fiscaliteit binnen organisaties ondergaat een transformatie die vraagt om moderne processen en een herdefiniëring van de rol van tax binnen uw bedrijf.