Bereid u voor op toenemende complianceverplichtingen

Pillar Two zorgt voor meer complexiteit in fiscale wereld

  • Blog
  • 04 feb 2025
Stan Berings

Stan Berings

Tax Partner I EMEA Connected Tax Compliance Lead, PwC Netherlands

Jurriaan Weerman

Jurriaan Weerman

Partner, PwC Netherlands

De wereldwijde minimumbelasting voor grote bedrijven, bekend als Pillar Two, zorgt voor ingrijpende veranderingen in het internationale belasting- en compliancelandschap. De richtlijn is bedoeld om belastingontwijking en belastingconcurrentie tussen landen te verminderen en tegelijkertijd de fiscale transparantie te vergroten. Een nobel streven, dat tegelijk de complexiteit in de fiscale wereld vergroot en zorgt voor toenemende complianceverplichtingen. PwC-experts Stan Berings en Jurriaan Weerman geven een stappenplan ter voorbereiding.

Concreet houdt de Pillar Two-richtlijn van de OESO en de G20-landen in dat er een wereldwijde minimumbelasting van vijftien procent wordt ingevoerd voor multinationals met een omzet van meer dan 750 miljoen euro in twee van de vier voorgaande jaren. Het gaat daarbij om de omzet op holding- of groepsniveau. Dus, ook een relatief kleine Nederlandse onderneming die deel uitmaakt van een groep kan door deze wetgeving geraakt worden. Blijkt de winst in een van de landen waar een bedrijf actief is, belast tegen een lager effectief tarief dan vijftien procent? Dan is er een risico op bijheffing.

Wereldwijd hebben meer dan 140 landen het akkoord waarvan Pillar Two deel uitmaakt ondertekend. Zij implementeren momenteel de richtlijn in hun eigen wetgeving, zo ook Nederland in de Wet minimumbelasting 2024.

‘Pillar Two verandert de manier waarop bedrijven met gegevens omgaan – van procesbeheer tot controles – en daarmee het gehele complianceproces. De meeste huidige compliancepraktijken sluiten niet aan op deze nieuwe internationale richtlijn.’

Stan Beringsbelastingexpert PwC Nederland

Impact van Pillar Two: complexer fiscaal landschap

Met deze nieuwe maatregel vol ingrijpende fiscale wijzigingen is het internationale fiscale landschap de afgelopen jaren nog complexer geworden. We zetten een aantal gevolgen op een rij:

  • Nieuw winstbelastingstelsel
    Eén wereldwijd minimumbelastingtarief betekent in feite een geheel nieuw winstbelastingstelsel. En dat vraagt een grote verandering in de belasting- en compliancefunctie van bedrijven. 
  • Administratieve lasten gaan omhoog
    Internationale bedrijven krijgen een toename aan compliance- en aangifteverplichtingen in de verschillende landen. Zo moet in elk land waar een bedrijf actief is, het effectieve belastingtarief vastgesteld worden om te weten of het bedrijf aan het minimum voldoet en moet het bedrijf zowel nationaal als wereldwijd belastingaangifte doen. Dit vraagt om additionele gegevens en berekeningen.
  • Consistente data worden belangrijker
    Om met een wereldwijde belasting om te gaan, hebben bedrijven een uniforme aanpak nodig. Eenduidigheid in data, consistentie in de wijze van aanleveren en een gecentraliseerd, goed gecontroleerd proces zijn noodzakelijk om overzicht te houden en te voldoen aan de verschillende nationale nalevingseisen. 
  • Verschil in implementatie
    Pillar Two wordt niet overal tegelijkertijd en op dezelfde manier ingevoerd. Op dit moment is in ongeveer 50 landen deze nieuwe wetgeving van toepassing of zal ze op korte termijn worden ingevoerd. Nog eens ongeveer tien landen hebben concrete stappen gezet om de wet (op korte termijn) in te voeren. De specifieke nalevingseisen kunnen per land verschillen, afhankelijk van hoe en wanneer de betreffende nationale belastingautoriteit Pillar Two aanneemt. Het is dus van belang om steeds goed op de hoogte te blijven van de regelgeving in de landen waar uw bedrijf actief is.

‘Multinationals zullen voortdurend de regelgeving moeten scannen om snel veranderende, grensoverstijgende regels op te kunnen volgen, nieuwe benodigde gegevens te verzamelen en nieuwe complianceprocessen te ontwikkelen. Die regelgeving kan in elk land namelijk anders zijn.’

Jurriaan Weermanbelastingexpert PwC Nederland

 Vier stappen ter voorbereiding op Pillar Two

Een ingrijpende verandering als Pillar Two vraagt om een andere mindset. Zo is het per land werken met een ander systeem, een andere werkwijze en een andere datastrategie niet langer haalbaar. Complianceprocessen binnen bedrijven moeten slim en efficiënt ingericht zijn om te kunnen voldoen aan de nieuwe regels voor multinationals. Zijn binnen uw bedrijf de benodigde gegevens beschikbaar om het effectieve belastingtarief te berekenen? Is Pillar Two op uw onderneming van toepassing? Dan adviseren wij u om de volgende stappen te zetten, zodat u zo goed mogelijk bent voorbereid.

  • Stap 1: stel een interdisciplinair team samen
    Laat uw financiële, fiscale, en dataspecialisten intensief en grensoverstijgend samenwerken om de belasting- en complianceprocessen binnen uw bedrijf te centraliseren, zodat u één structuur en aanpak kiest die voor alle landen effectief is. Dit interdisciplinaire team kan bestaan uit interne mensen, externe specialisten of een combinatie van beiden. Onderlinge samenwerking tussen de verschillende afdelingen en vestigingen wereldwijd is noodzakelijk om de juiste gegevens te kunnen verzamelen.
  • Stap 2: zorg voor operationele paraatheid
    Bieden uw huidige datamodel, technologische systemen en financiële processen voldoende mogelijkheden om aan de eisen van het nieuwe internationale belastingsysteem te voldoen? Pillar Two heeft impact op vier belangrijke onderdelen van uw bedrijf: mensen, processen, data en digitale systemen. Geef elk van deze vier aspecten voldoende aandacht.
  • Stap 3: kies een datastrategie
    De financiële en belastinggegevens die u moet aanleveren in de Pillar Two-rapportages zijn bij de meeste bedrijven in veel verschillende systemen en databases vastgelegd – dikwijls beheerd door verschillende verantwoordelijken in diverse landen. Dit maakt het verzamelen en samenvoegen van de benodigde gegevens tot een enorme uitdaging. Het verkrijgen van betrouwbare, volledige data begint met een sterke datastrategie. 
  • Stap 4: voer een kwantitatieve analyse uit
    Overweeg om op regelmatige basis een assessment uit te voeren om de impact van Pillar Two op uw organisatie in de gaten te houden. Daarnaast raden we aan om ondanks dat mogelijke safe harbour regelingen van toepassing zijn, reeds meer gedetailleerde berekeningen te maken. Zo krijgt u inzicht in de financiële en operationele gevolgen en kunnen uw teamleden zich beter voorbereiden op wat er van hen gevraagd gaat worden. Een tool als PwC’s Pillar Two Engine kan daarbij helpen.

Overzicht over wereldwijde regelgeving met de Pillar Two Engine 

Met de komst van Pillar Two staan internationale bedrijven voor een nieuw en uitdagend compliancevraagstuk. Om u daarbij te ondersteunen en te voorzien van essentieel overzicht in de continu veranderende regelgeving hebben we een nieuwe tool ontwikkeld: de Pillar Two Engine. De tool helpt bedrijven om de regels te interpreteren voor elk afzonderlijke land waarin ze actief zijn. We werken de tool realtime bij, omdat de regelgeving in veel landen nog in ontwikkeling is. De Pillar Two Engine is flexibel en kan data uit verschillende systemen verwerken. De tool beoordeelt vervolgens de impact van Pillar Two op uw situatie en brengt in kaart in welke landen u een belastingheffing kunt verwachten.

De Pillar Two Engine is onderdeel van PwC's Connected Tax Compliance-aanpak: een aanpak waarin we data, teams en inzichten met elkaar verbinden door de expertise van onze specialisten in te zetten als verlengstuk van uw team, gecombineerd met slimme technologie.

Video

Bent u klaar voor Pillar Two?

Onlangs hebben we een survey gehouden bij een aantal organisaties over de toekomst van de fiscale functie. In deze video bespreken PwC-experts Sabine Barlage en Stan Berings enkele opmerkelijke resultaten.

0:01:33
More tools
  • Closed captions
  • Transcript
  • Full screen
  • Share
  • Closed captions

Playback of this video is not currently available

Transcript

Bereid u voor op de toenemende complianceverplichtingen door de nieuwe Pillar Two-richtlijn.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Over de auteurs

Stan Berings
Stan Berings

Tax Partner I EMEA Connected Tax Compliance Lead, PwC Netherlands

Stan heeft meer dan 25 jaar ervaring in de internationale fiscale advies- en compliancepraktijk. Vanuit zijn verantwoordelijkheid voor Connected Tax Compliance, adviseert Stan klanten bij het vormgeven en inrichten van hun complianceprocessen.
Jurriaan Weerman
Jurriaan Weerman

Partner, PwC Netherlands

Jurriaan heeft meer dan 25 jaar ervaring in Tax Reporting & Strategy. Jurriaan assisteert klanten bij de vertaling van complexe belasting (compliance) vereisten in hun tax accounting - en reporting processen. In het verlengde daarvan in hij onderdeel van het Pillar Two core team van PwC NL en adviseert over de inrichting van processen en technologie voor de (toekomstige) Pillar Two reporting en compliance verplichtingen.
Volg ons