De transport- en opslagsector is minder productief dan in 2015. Investeren in digitalisering en het versnellen van de brandstoftransitie zijn daarom nodig, betogen PwC's hoofdeconoom Barbara Baarsma en sectorspecialisten van PwC.
Zoals we in eerdere publicaties hebben aangegeven, worstelt Nederland met de groei van de arbeidsproductiviteit1. Terwijl vergelijkbare landen met een hoge productiviteit, zoals Zwitserland, Denemarken, Zweden en de VS, in hoog tempo productiever worden, was de Nederlandse productiviteitsgroei tussen 2012 en 2022 amper de helft van het EU-gemiddelde. In deze context besloten we dieper in te gaan op de sectoren die mogelijk de oorzaak zijn van deze groeivertraging.
Deze blog gaat over de sector transport en opslag. Die omvat zowel het openbaar vervoer, vrachtvervoer over weg, spoor, water of door de lucht, als de opslag- en distributiecentra. De data die we in dit artikel gebruiken, omvatten al deze activiteiten maar we richten ons in dit stuk meer op transport dan op opslag, hoewel die twee nauw met elkaar samenhangen.
De Nederlandse transport- en opslagsector was in 2022 ongeveer 4,3 procent minder productief dan in 2015. Dit betekent dat werknemers in de sector nu minder bijdragen per gewerkt uur dan voorheen, terwijl de productiviteit in andere sectoren, zoals de industrie, nu hoger is dan in 2015. Dit is zorgwekkend, omdat de transportsector een sleutelrol speelt in de Nederlandse economie.
Naast het feit dat de transport- en opslagsector direct werk biedt aan meer dan vierhonderdduizend mensen2 is deze cruciaal voor onze open economie3. Wanneer de transport- en opslagsector productiviteitsverliezen lijdt, kunnen de bedrijfskosten voor andere sectoren stijgen. Dit gebeurt omdat de transport- en opslagkosten hoger worden in vergelijking met de output, voor hetzelfde aantal gewerkte uren4. Een goed functionerende, efficiënte en productieve transportsector is dus onmisbaar.
Op de vraag wat de belangrijkste belemmering is om de productiviteit te verhogen, noemt de sector zelf het gebrek aan gekwalificeerd personeel. (47,8 procent). Dit wordt gevolgd door externe factoren die economische onzekerheid veroorzaken (22 procent) en het gebrek aan financiële middelen (15,6 procent)5.
Onzekerheid en risico's leiden tot een kortetermijndenken.
De recente (geo)politieke instabiliteit heeft de hele economie getroffen en de transport- en opslagsector vormt hierop geen uitzondering. Wij hebben in onze supplychainmonitor laten zien dat dit de sector wereldwijd onder druk zet. Deze ontwikkelingen maken het voor bedrijven in de sector erg moeilijk om op de lange termijn te plannen, omdat ze zich voortdurend richten op het beheren van onvoorziene omstandigheden op de korte termijn. Dit probleem wordt nog verergerd door het feit dat transport een ‘hoog volume, lage marge’-business is11, wat de investeringscapaciteit beperkt.
Samenwerking om brandstoftransitie te versnellen
Omdat dit alleen collectief kan worden gedaan, moeten bedrijven in de sector hun krachten bundelen om de overgang naar een brandstofsysteem te versnellen. Ten eerste zal het de sector aantrekkelijker maken voor potentiële werknemers, wat de arbeidstekorten zal verminderen. Ten tweede zal het de uitstoot en gerelateerde kosten verminderen, de naleving van regelgeving bevorderen en mogelijk zelfs zorgen voor goedkopere financiering. Ten derde zal het een drijvende kracht zijn voor een duurzamere en groenere economie.
Hoewel sommige bedrijven aanzienlijke inspanningen leveren om aantrekkelijker en milieuvriendelijker te worden, communiceren ze hun verhalen niet effectief en worden ze overschaduwd door andere, negatievere berichten. Een grotere inspanning van een brede groep bedrijven kan betere resultaten en een overtuigender verhaal opleveren.
Verbeteren ‘operational excellence’
Naast automatisering en digitalisering kunnen ook investeringen in een betere bedrijfsvoering, oftewel ‘operational excellence’ bijdragen aan het verhogen van de productiviteit. Een effectievere inzet van personeel en betere sturing op prestaties zijn daarbij essentieel. Wij hebben een methodiek ontwikkeld die binnen een paar maanden niet alleen de productiviteit verhoogt, maar die ook de motivatie en betrokkenheid van medewerkers verbetert. Zo verhoog je niet alleen de capaciteit in het warehouse of in de logistieke keten, maar positioneren bedrijven zich ook als een aantrekkelijke werkgever op de arbeidsmarkt.
1 Arbeidsproductiviteit is een maatstaf voor de efficiëntie waarmee wordt gewerkt. Voor de economie als geheel is dit het bruto binnenlands product (in marktprijzen) gedeeld door het arbeidsvolume. Voor de arbeidsproductiviteit van sectoren wordt in plaats van het bbp de bruto toegevoegde waarde in basisprijzen gebruikt. Het arbeidsvolume wordt gemeten in het aantal gewerkte uren of eventueel in het aantal arbeidsjaren of (het minst nauwkeurig) het aantal werkzame personen.
2 https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/en/dataset/81156eng/table?ts=1710340802838
3 https://data.worldbank.org/indicator/NE.TRD.GNFS.ZS?locations=NL-1W
4 https://ops.fhwa.dot.gov/freight/documents/freightstory_12902.pdf
5 Three-quarters of entrepreneurs are trying to increase productivity | CBS
6 https://www.pewresearch.org/science/2021/05/26/gen-z-millennials-stand-out-for-climate-change-activism-social-media-engagement-with-issue/
7 https://understand-energy.stanford.edu/energy-services/energy-transportation
8 https://www.nortonrosefulbright.com/en-nl/knowledge/publications/c50c4cd9/the-eu-green-deal-explained
9 https://www.cbc.ca/news/world/global-shipping-emissions-1.6636413
10 https://www.naturvardsverket.se/en/guidance/eu-emissions-trading-system-ets/maritime-transport-in-the-eu-emissions-trading-system-ets/#:~:text=The%20maritime%20sector%20will%20be,emissions%20caused%20by%20the%20voyage
11 https://www.kimnet.nl/binaries/kimnet/documenten/notities/2023/03/30/kostenkengetallen-voor-het-goederenvervoer/Cost+figures+for+freight+transport_def.pdf
12 Kern, J. (2021). The digital transformation of logistics: A review about technologies and their implementation status. The digital transformation of logistics: Demystifying impacts of the fourth industrial revolution, 361-403.
13 https://finance.ec.europa.eu/capital-markets-union-and-financial-markets/company-reporting-and-auditing/company-reporting/corporate-sustainability-reporting_en
14 Fox, J. T., & Smeets, V. (2011). Does input quality drive measured differences in firm productivity?. International Economic Review, 52(4), 961-989.
15 Sardarabady, N. J., & Durst, S. (2024). A systematic literature review on the economic impact of digitalization technologies in transport logistics. Transport Economics and Management.