Duurzaamheid & regelgeving

Van verplichtingen naar kansen

De Europese Green Deal is een baanbrekend initiatief dat bedrijven dwingt hun bedrijfsmodellen te heroverwegen en zich aan te passen aan nieuwe duurzaamheidsstandaarden. Goedgekeurd in 2020, zet de Green Deal meer dan 175 richtlijnen en verordeningen in werking die gericht zijn op het opzetten of uitbreiden van investeringen in schone energie, innovatie in klimaattechnologie, eisen aan de toeleveringsketen, koolstofbeprijzing, verplichtingen voor duurzaamheidsrapportage en andere programma's.

Drie soorten regelgeving

Om de complexe reeks duurzaamheidsregels te begrijpen, kan het voor bestuurders praktisch zijn om ze in drie brede categorieën te verdelen:

Beleid met directe financiële impact

Deze regelgeving heeft direct invloed op de financiële aspecten van bedrijven, zoals koolstofbeprijzing en investeringen in schone energie. Bedrijven moeten hun financiële strategieën aanpassen om aan deze regels te voldoen en kansen voor financiële prikkels te benutten.

Transparantie- en rapportagevereisten

Deze regelgeving verplicht bedrijven om hun duurzaamheidsactiviteiten en CO2-uitstoot openbaar te maken. Verbeterde transparantie helpt belanghebbenden om weloverwogen beslissingen te nemen en houdt bedrijven verantwoordelijk voor hun milieu-impact.

Directe impact op de waardeketen

Deze regelgeving beïnvloedt de hele waardeketen, van productie tot distributie. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun toeleveringsketens duurzaam zijn en voldoen aan de nieuwe normen om verstoringen te voorkomen en hun concurrentievermogen te behouden.

     

Beleid met een directe financiële impact
beïnvloedt de kosten van goederen en diensten door middel van belastingen of incentives.

Beleid inzake transparantie en rapportage
vereist dat bedrijven duurzaamheidscijfers en -plannen openbaar maken.
 
Beleid met betrekking tot waardeketens
regelt de interacties met leveranciers en andere partners.

Mechanisme voor koolstofgrensaanpassing (CBAM)

In het kort: Een rapportageverplichting die CO2-kosten zal opleggen aan importeurs op basis van de ingebedde emissies van bepaalde goederen die de EU worden geïmporteerd.

ESG Omnibus

In het kort: heeft tot doel een geconsolideerd duurzaamheidskader te creëren en overlappende EU-rapportage- en due diligence-vereisten te vereenvoudigen.

Richtlijn inzake zorgvuldigheidseisen voor duurzaam ondernemen

In het kort: Verplichtingen voor grote bedrijven met betrekking tot daadwerkelijke en potentiële nadelige gevolgen voor mensenrechten en het milieu, met betrekking tot hun eigen activiteiten en die van hun dochterondernemingen en zakenpartners.

Richtlijn inzake duurzaamheidsrapportage voor ondernemingen (CSRD)

In het kort: Vereist dat grote bedrijven informatie openbaar maken over milieu-, sociale en bestuurlijke impact.

EU-emissie handelssysteem

In het kort: Een cap-and-trade systeem voor emissies in de EU dat de prijzen zal verhogen voor de industrie, transport, and luchtvaart, scheepvaart en de gebouwde omgeving.

Richtlijn groene claims

In het kort: Heeft tot doel valse of misleidende milieuclaims aan te pakken door ervoor te zorgen dat kopers betrouwbare, vergelijkbare en verifieerbare informatie ontvangen.

EU-ontbossingsverordening

In het kort: Is bedoeld om ervoor te zorgen dat relevante grondstoffen en producten die in de EU worden geïmporteerd, verhandeld of geëxporteerd, "ontbossingsvrij" zijn.

Regeling buitenlandse subsidies

In het kort: Een EU-handhavingsmechanisme ontworpen om verstoringen veroorzaakt door buitenlandse (niet-EU) subsidies in de interne markt van de EU aan te pakken.

Verordening inzake informatieverschaffing over duurzame financiering

In het kort: Vereist dat financiële marktdeelnemers openbaar maken hoe zij duurzaamheidsrisico's integreren in hun investeringsbeslissingen.

Richtlijn voor wegwerpplastic

In het kort: Beperkt het gebruik van bepaalde wegwerpproducten van plastic om zwerfvuil in wateren te verminderen.

Richtlijn energiebelastingen

In het kort: Stelt minimum belastingtarieven vast voor energieproducten en elektriciteit om energie-efficiëntie en milieubescherming te bevorderen.

Taxonomie verordening

In het kort: Stelt een classificatiesysteem vast voor milieuduurzame economische activiteiten.

Verordening ecologisch ontwerp voor duurzame producten

In het kort: Een kader om ontwerpeisen vast te stellen voor specifieke productgroepen om hun circulariteit, energieprestaties en andere milieukenmerken te verbeteren.

Europese Waterstof Bank

In het kort: Ondersteunt de ontwikkeling en inzet van waterstoftechnologieën en -infrastructuur.

Richtlijn energie-efficiëntie

In het kort: Stelt bindende maatregelen vast om de EU te helpen haar energie-efficiëntiedoelstellingen te bereiken.

Verordening inzake verpakkingen en verpakkingsafval

In het kort: Heeft tot doel de impact van afval op het milieu te verminderen.

Fonds voor een rechtvaardige transitie

In het kort: Biedt financiële steun aan regio's en werknemers die getroffen worden door de overgang naar een koolstofarme economie.

Richtlijn niet-financiële rapportage

In het kort:Vereist dat grote ondernemingen van openbaar belang rapporteren over sociale en milieukwesties.

Regeling gedwongen arbeid

In het kort: Verbiedt producten die met dwangarbeid zijn gemaakt om te worden verkocht op de EU-markt.

Innovatiefonds

In het kort: EU-subsidie voor innovatieve koolstofarme technologieën en projecten.

Ecolabel 

In hert kort: Biedt criteria voor het toekennen van het EU Ecolabel aan producten en diensten die voldoen aan hoge milieustandaarden.

Wet op kritieke grondstoffen

In het kort: Heeft tot doel de toegang van de EU tot een duurzame toevoer van kritieke grondstoffen uit de EU en andere bronnen te waarborgen.

Industriewet voor net zero

In het kort: Creëert prikkels en sancties om de concurrentiekracht van EU-industrieën en technologieën die cruciaal zijn voor decarbonisatie te vergroten.

Verordening FuelEU Maritime

In het kort: Bevordert het gebruik van duurzame brandstoffen in de maritieme sector om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Regeling conflictmineralen

In het kort: Heeft tot doel ervoor te zorgen dat de handel in mineralen niet bijdraagt aan conflicten, mensenrechtenschendingen of andere nadelige gevolgen in door conflicten getroffen en risicovolle gebieden.

REPowerEU

In het kort: Streeft naar vermindering van de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen en versnelling van de groene transitie.

Verordening ReFuelEU Luchtvaart

In het kort: Bevordert het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstoffen om de ecologische voetafdruk van luchtvaart te verminderen.

Verordening Registratie, Evaluatie, Autorisatie en Beperking van Chemische stoffen (REACH) 

In het kort: Reguleert de productie en het gebruik van chemische stoffen om de menselijke gezondheid en het milieu te beschermen.

InvestEU Fonds

In het kort: Biedt financiering voor duurzame infrastructuurprojecten in de hele EU.

Kaderrichtlijn water

In bhet kort: Stelt een kader vast voor de bescherming van binnenwateren, overgangswateren, kustwateren en grondwater.

Richtlijn hernieuwbare energie

In het kort: Stelt doelen vast voor het aandeel hernieuwbare energie in de energiemix van de EU.

 

EU-richtlijn loontransparantie

In het kort: Heeft tot doel loontransparantie te waarborgen en de loonkloof tussen mannen en vrouwen binnen de EU aan te pakken.

Richtlijn afval van elektrische en elektronische apparatuur (AEEA)

In het kort: Reguleert de inzameling, recycling en terugwinning van afval van elektrische en elektronische apparatuur.

Opmerking: Beleid in grijs was nog niet van kracht op het moment van publicatie van deze webpagina. Sommige regelgevingen omvatten meerdere categorieën. Wanneer dit gebeurt, wordt de regelgeving gecategoriseerd op basis van het primaire impactgebied.

Source: European Commission, PwC analysis

Aanjager van het opnieuw uitvinden van bedrijfsmodellen

Wereldwijd sturen overheden hun economieën richting decarbonisatie, energie- en hulpbronnenefficiëntie en andere duurzaamheidsdoelen. De EU Green Deal – en de bijbehorende duurzaamheidsregelgeving – laten zien hoe klimaatgerichte beleidsmaatregelen de Europese economie transformeren. Bedrijven moeten zich aan deze veranderingen aanpassen om concurrerend te blijven en waarde te creëren. De transformatie van het Europese bedrijfslandschap is geen langetermijn ontwikkeling waar het volgende directieteam van een bedrijf mee te maken krijgt. Het ontvouwt zich nu. Bedrijven moeten hun lang gekoesterde overtuigingen en managementstrategie herzien om zich aan deze nieuwe realiteit aan te passen.

Deze duurzaamheidsregelgeving luidt een nieuw tijdperk in voor bedrijven en versnellen de overgang naar een duurzaam economisch model sneller dan veel bedrijven beseffen. Met enkele regels die al van kracht zijn en veel meer die binnen twee tot drie jaar van kracht worden, hebben bedrijven beperkte tijd om te reageren. Vroege aanpassers volgen de ontwikkelingen in regelgeving en integreren deze kennis in kernbedrijfsbeslissingen om zo hun concurrenten voor te blijven. 

Catalyzing business model reinvention

Verplichtingen omzetten in kansen

Het nieuwe landschap van duurzaamheidsregelgeving biedt bedrijven een unieke kans om hun modellen te heroverwegen en zich aan te passen aan nieuwe standaarden. Door strategische beslissingen te nemen over hun bedrijfsmodel, kapitaaluitgaven, innovaties en andere fundamentele succesfactoren, kunnen bedrijven profiteren van de veranderingen en voorop lopen op de weg naar een duurzame toekomst, en daarnaast de omzetgroei stimuleren.

Wil je meer weten over Sustainability wet- en regelgeving?

Contact us

Alexander Spek

Alexander Spek

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 00 02

Claudia Buysing Damsté

Claudia Buysing Damsté

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 103 04 63

Willem-Jan Dubois

Willem-Jan Dubois

Partner, PwC Netherlands

Volg ons