Tax, Legal & Workforce - Sustainability

Kijken door een hedendaagse lens om duurzame resultaten te behalen

Een duurzaamheidstransformatie wordt vaak geïnitieerd vanuit een veranderende organisatie strategie om te anticiperen op gewijzigde marktomstandigheden of rapportagevereisten. Duurzaamheid speelt ook in de geopolitieke dynamiek een belangrijke rol: een rol die gezien de constante ontwikkelingen niet in isolatie kan worden bekeken. Factoren zoals milieuheffingen, subsidies, rapportagevereisten en importheffingen zorgen voor een voortdurende beweging in de wereld en spelen een belangrijke rol in de wijze waarop bedrijven (duurzaam) opereren.  

Organisaties staan voor diverse uitdagingen door complexe - en steeds wijzigende- regelgeving. Bedrijfsprocessen en -structuren dienen voortdurend te worden geëvalueerd - en waar nodig aangepast - om financiële, juridische en sociale risico's te minimaliseren. Ook ligt de focus steeds meer op de voortdurende inspanningen op de (internationale) supply chain om een goed antwoord te geven op de verschillende internationale wet- en regelgevingen. Met gecombineerde Tax, Legal & Workforce- kennis kunnen we u integraal adviseren en begeleiden.

Onze diensten

Met uitgebreide marktervaring en kennis van wet- en regelgeving wordt praktische ondersteuning geboden aan organisaties bij de uitdagingen waarmee zij te maken krijgen. Strategisch meedenken en het bieden van oplossingen helpt bij de transitie naar duurzamere ondernemingen. Experts zetten theorie om in actie en maken daarbij gebruik van de nieuwste technologieën, zoals AI. Deze combinatie van technologie en menselijke expertise biedt oplossingen voor de complexe uitdagingen van vandaag. PwC loopt met haar Tax, Legal & Workforce-diensten voorop in de transitie naar duurzaamheid voor organisaties.

Wat wij voor u kunnen betekenen

Effectieve governance is essentieel voor het succesvol doorvoeren van veranderingen in de strategie en het bedrijfsmodel, het structureren van deals, een juist risico beheer, het bevorderen van duurzaamheid van de bedrijfsvoering en lange-termijn waardecreatie. Bedrijven worden geconfronteerd met voortdurend veranderende regelgeving en hoge(re) verwachtingen van hun stakeholders, waardoor solide bestuursstructuren en de juiste kennis bij bestuurders en commissarissen noodzakelijk zijn om deze veranderingen te implementeren. Organisaties moeten zich proactief aanpassen aan nieuwe normen en best practices om veerkracht op te bouwen en duurzaam succes te realiseren.

Vanuit ons wereldwijde duurzaamheidsteam van PwC Legal Business Solutions helpen wij bij wat er echt nodig is bij deze vraagstukken, delen wij praktische inzichten, adviseren en trainen de C-suite in verband met haar groeiende taken en verplichtingen, verankeren we de impact van wetswijzigingen in (transactie)documentatie, en ontwikkelen en implementeren we samen een duurzame strategie. 

Lees meer

Een fit-for-purpose belastingstrategie van een onderneming is cruciaal, aangezien deze moet voldoen aan de verwachtingen van stakeholders, internationale ontwikkelingen en concurrentiekracht en duurzaamheidsdoelen. Om het vertrouwen van stakeholders te winnen en te voldoen aan vrijwillige en verplichte rapportage standaarden, kiezen ondernemingen voor meer transparantie in hun belastingbeleid en -praktijken die verder kunnen gaan dan wettelijk vereist is. Daarbij wordt tegelijkertijd rekening gehouden met het feit dat Regeringen en belastingautoriteiten wereldwijd richten zich steeds meer op een belastingbeleid dat bedrijven stimuleert om uitstoot en de carbon footprint te verminderen Tax governance gaat verder dan alleen fiscale transparantierapportage. Tax governance omvat ook het formuleren van een lange termijn tax strategie, het toewijzen van rollen en verantwoordelijkheden en het managen van belastingrisico's. Met Tax governance kunnen ondernemingen hun tax strategie afstemmen op hun bedrijfsstrategie en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Lees meer

Het toenemende belang van duurzaamheid werkt voor veel bedrijven door in de goederenstroom, zowel bij de inkomende als de uitgaande goederenstroom. Het verminderen van de uitstoot van CO2 en andere schadelijke gassen is vaak een uitdaging binnen de eigen organisatie maar nog meer in de keten. De supply chain omvat veel verschillende partners, zoals leveranciers, fabrikanten en distributeurs wereldwijd, dit maakt het beheren van kosten en efficiëntie ingewikkeld. Daar bovenop komt nog de snel veranderende wetgeving.

EU wetgevingen zoals CBAM Carbon Border Adjustment Mechanism), EUDR (EU Deforestation Regulation), EPR (Extended Producer Responsibility) en de plastic belasting zijn onderdeel van bredere EU-inspanningen om duurzaamheid te bevorderen en milieueffecten te verminderen. Dit betreft veelal wetgeving in ontwikkeling wat het uitdagend maakt om als bedrijf te navigeren en beslissingen voor de toekomst te maken.

Naast de wetgeving rondom duurzaamheid, spelen de geopolitieke ontwikkelingen ook een grote rol in de ontwikkeling van de supply chain strategie. De nieuwe werkelijkheid als gevolg van snel wisselende maatregelen aangekondigd door de US en de reacties daarop van de andere landen hebben een impact op de internationale handel.  Omdat de impact hiervan nog niet volledig bekend is en op korte termijn duidelijk gaat zijn, moeten bedrijven zich hierop voorbereiden. Dit kan onder andere door data te verzamelen en te analyseren en op basis daarvan hun vervolgstappen te gaan plannen en ideaal gezien flexibiliteit in de goederenstroom te creëren. PwC hanteert een veelzijdige aanpak, waarbij douane-, BTW, TP en VPB- en (duurzame) supply chain-expertise worden gecombineerd.

Lees meer

Het duurzaamheidsbeleid van een werkgever in Nederland is niet alleen een kwestie van maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar sluit ook aan bij verschillende vereisten neergelegd in de arbeidsrechtelijke wetgeving. Volgens de diverse gelijke behandelingswetten, Wet voor loontransparantie en regels met betrekking tot arbeidsomstandigheden zijn werkgevers verplicht om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren en werknemers bij gelijke arbeid, gelijk te belonen. Het implementeren van duurzame dataprocessen en praktijken, in samenspraak met uw ondernemingsraad, zoals beleid op gebied van diversiteit en inclusie, welzijn en gelijke behandeling, zal bijdragen aan een gezondere en motiverende werkomgeving voor werknemers.

Al met al heeft een goed duurzaamheidsbeleid niet alleen impact op het milieu, maar ook op de motivatie en betrokkenheid van werknemers, in overeenstemming met de bestaande Nederlandse arbeidsrechtelijke wetgeving. Dit versterkt de reputatie van de werkgever en kan bijdragen aan een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit, wat gunstig is voor de organisatie en haar medewerkers.

Lees meer

Duurzaamheidsrapportage gaat verder dan transparantie en verantwoording; het is een krachtige katalysator voor het behalen van ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen zoals CO2-neutraliteit. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) (i) biedt een raamwerk voor het meten en bijsturen van duurzaamheidsprestaties, (ii) bevordert samenwerking binnen de waardeketen en (iii) helpt organisaties door inzicht en de materialiteitsanalyse hun middelen effectiever in te zetten. Een belangrijk onderdeel van de CSRD is de dubbele materialiteitsanalyse, die inzicht geeft in zowel de impact van activiteiten op de buitenwereld als de financiële duurzaamheidsrisico's en -kansen. De duurzaamheidsrapportage legt ook nadruk op sociale duurzaamheid, met thema's zoals diversiteit, inclusie en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door gezamenlijke acties en het meten van de effectiviteit van maatregelen, kunnen organisaties hun impact op samenleving en milieu vergroten. Implementatie vereist betrouwbare data, een gestroomlijnd proces, expertise in diverse duurzaamheidsaspecten en de juiste technologie. PwC vertaalt met haar specialisten grote hoeveelheden data in waardevolle inzichten in duurzaamheidsprestaties.

Tegelijkertijd is het regelgevend kader rondom duurzaamheid nog volop in ontwikkeling. Het ‘Omnibus-vereenvoudigingspakket’, gepresenteerd door de Europese Commissie op 26 februari 2025, stelt een wijziging voor van de reikwijdte en de fasering van de CSRD-rapportageverplichtingen. Het Omnibus-vereenvoudigingspakket bevat ook voorstellen die betrekking hebben op de Corporate Sustainability Due Diligence Directive en de EU-Taxonomy.  

Ongeacht of en wanneer wettelijke verplichtingen mogelijk in werking treden voor bedrijven, blijven investeerders, klanten en toezichthouders op zoek naar betrouwbare en transparante duurzaamheidsinformatie.  Ook zonder wettelijke verplichtingen is er een blijvende behoefte aan deze informatie. Vereenvoudigde duurzaamheidsrapportage op basis van vrijwillige verslaggevingsstandaarden kan hierbij een oplossing bieden.  

Lees meer

Voor ondernemingen is het essentieel continu te innoveren om concurrenten voor te blijven en nieuwe markten te creëren. Daarnaast zien bedrijven ook de noodzaak om te verduurzamen, mede onder druk van nieuwe regelgeving. Op nationaal en internationaal vlak zijn meerdere subsidies en fiscale faciliteiten beschikbaar om innovatie en verduurzaming te stimuleren. Vanuit de EU is significante financiële ondersteuning voor het bedrijfsleven ook als één van de belangrijkste bouwstenen opgenomen in het Green Deal Industrial Plan.

Binnen PwC heeft het Sustainability, Innovation & Incentives team ruime ervaring met het verkrijgen en verantwoorden van subsidies voor klanten. Waar nodig werken wij samen met onze collega’s van Strategy&, Legal & State Aid, Valuations, Capital Project & Infrastructure en Sustainability Reporting. Onze experts zijn ervaren met de ontwikkelingscyclus van strategische investeringsprojecten en bijbehorende technologieën - van projectidee tot marktintroductie. Ook de impact van nieuwe technologieën op de carbon footprint van de onderneming en de value chain, de onderliggende business case en de relevantie van het (inter-)nationaal reguleringskader zijn in scope.

Lees meer

De EU heeft zich in de klimaatwet gecommitteerd aan een klimaatneutraal Europa per 20250.  De EU streeft ernaar haar netto-uitstoot van broeikasgassen in 2030 met ten minste 55 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Met de EU Clean Industrial Deal stelt de Europese Commissie een additioneel tussentijds reductieniveau van 90% in 2040 voor.

Het Emissiehandelssysteem (ETS) is een hoeksteen van de EU-strategie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. ETS bestaat sinds 2005, is een belangrijk onderdeel van het pakket aan maatregelen voor het behalen van 55% emissiereducties per 2030 in het Fit voor 55 pakket. Ook de samenhang met CBAM is hierin een belangrijk element. De scope van de ETS breidt zich de komende jaren gestaag verder uit via de inclusief van de maritieme sector en het separate ETS 2 systeem voor wegtransport en de bebouwde omgeving. Ook in de voorgestelde plannen van Clean Industrial Deal heeft ETS een belangrijke rol. Via ETS wordt de uitstoot gereduceerd. Met de CID lijkt ook een opmaak te worden gemaakt om ETS uitstoot te gaan koppelen aan daadwerkelijke emissiereductie.

Energiebelasting

Energieproducten en elektriciteit worden in de EU belast op basis van een EU-richtlijn uit 2003. Een herziening van deze richtlijn is aangekondigd als onderdeel van het Fit for 55 pakket en recent is het belang van deze herziening nogmaals benadrukt in de EU Clean Industrial Deal. De herziening van de EU-richtlijn moet ervoor zorgen dat deze belasting beter aansluit bij het effect op het klimaat, het milieu en de gezondheid. Het doel is belemmeringen voor schone technologieën weg te nemen en hogere belastingniveaus in te voeren voor inefficiënte en vervuilende brandstoffen. Op deze manier moet het gebruik van schone energie worden bevorderd, boven fossiele brandstoffen.

Onze experts zijn ervaren in het adviseren van een scala aan partijen dat te maken krijgt of kan krijgen met de heffing van energiebelasting, van energieleveranciers en zonneparken tot industriële installaties waar eigen elektriciteit worden opgewekt, dan wel met off-grid oplossingen moeten worden gewerkt vanwege netcongestie. Waar nodig wordt dit pan-Europees benaderd, in samenwerking met onze lokale collega's.  

Lees meer

Volg ons