Veel CEO’s verhogen hun prijzen en snijden in hun operationele kosten om de gevolgen van de economische afkoeling en de inflatie te verzachten. Tegelijkertijd blijkt uit PwC’s 26e CEO Survey dat een groot deel van de ondervraagde CEO’s investeert in de toekomstbestendigheid van de organisatie. Dat sluit aan bij de urgentie die een groot deel van de CEO’s voelt om te transformeren naar een organisatie die levensvatbaar blijft.
Uit de uitkomsten van de CEO Survey blijkt dat vrijwel alle CEO’s als antwoord op de verslechterde economische omstandigheden hun prijzen verhogen (93 procent) of snijden in hun operationele kosten (87 procent). Opvallend is dat slechts een minderheid snijdt in het medewerkersbestand of de arbeidsvoorwaarden.
De krapte op de arbeidsmarkt blijft hoog op de agenda staan van bedrijfsbestuurders. De schaarste aan werknemers is volgens hen hetgeen dat de winstgevendheid van hun organisatie de komende tien jaar het meest gaat beïnvloeden, meer dan technologische ontwikkelingen of de energietransitie.
Dat zien we terug in de investeringsplannen: een zeer groot deel van de CEO’s investeert in arbeidsbesparende technologie. Aan CEO’s is ook gevraagd waarom ze deze investeringen doen: om de huidige situatie te bestendigen of met het oog op de toekomst? Zestig procent van de respondenten zegt dat deze investeringen samenhangen met toekomstbestendigheid.
PwC-expert Veronique Roos-Emonds herkent de uitkomsten uit de dagelijkse praktijk, alhoewel ze tegelijkertijd ziet dat veel organisaties hun handen vol hebben aan de huidige dagelijkse turbulentie. ‘In de praktijk zie ik dat veel ondernemingen ook kijken hoe ze snel kosten kunnen terugdringen om zo investeringen op de lange termijn mogelijk te maken.’
Veronique Roos-Emonds roept CEO’s op om bij reorganisaties een brede blik, over de hele organisatie heen, te hanteren. ‘We hebben niet te maken met één crisis, maar met een samenspel van economische crises, investeringsuitdagingen en langetermijntrends. Die situatie vraagt om holistische acties en niet om (alleen) organisatorische besparingen. U zult uw hele portfolio - over de silo’s heen - moeten herbeoordelen en kijken waar de meeste waarde wordt gecreëerd.’
Door de wereldwijde disruptie worden bedrijven steeds meer gedwongen naar de veerkracht van hun supplychains te kijken. Tips voor een goede balans tussen...
Nu verschillende economische crises samenkomen, zijn simpele besparingen niet meer genoeg. Bedrijven moeten hun hele portefeuille onder de loep nemen.
In uitdagende economische tijden is het behoorlijk lastig om de bedrijfsvoering gezond te houden. Hoe transformeert u naar een veerkrachtige organisatie?