In de snel veranderende markt van vandaag is het aanpakken van tekorten aan skills en personeel cruciaal voor organisaties om de productiviteit en inzetbaarheid te verbeteren. Door zich te richten op de ontwikkeling van vaardigheden kunnen organisaties ervoor zorgen dat hun personeel flexibel inzetbaar, innovatief en hoog presterend is, aldus Marlene de Koning, PwC-expert op het gebied van people analytics en HR-technologie.
Een op skills gebaseerde talentstrategie bevordert de veerkracht en groei van een organisatie. Door duidelijke doelen te stellen die aansluiten bij de strategie, verandering te omarmen, belanghebbenden te betrekken, te investeren in technologie en skills te integreren in HR-processen kan een organisatie een wendbaar personeelsbestand opbouwen, dat voorop blijft bij veranderingen in de sector. Deze strategie pakt niet alleen tekorten aan skills en arbeidskrachten aan, maar stimuleert naast groei ook innovatie.
Uit PwC's CEO Survey van dit jaar blijkt dat 52 procent van de CEO's verwacht dat het tekort aan skills en arbeidskrachten het komende decennium een aanzienlijke impact heeft op de winstgevendheid van hun bedrijf. Dit probleem wordt nog verergerd door de noodzaak voor bedrijven om hun businessmodellen opnieuw uit te vinden als gevolg van onder meer economische en geopolitieke onzekerheden.
Het World Economic Forum's Future of Jobs Report 2023 liet al zien dat het gebrek aan skills en het aantrekken van talent belangrijke hindernissen zijn voor een gewenste transformatie. Naarmate organisaties in een race verwikkeld raken om de banen van morgen in te vullen, zal de situatie naar verwachting nog verergeren.
In deze context is een op skills gebaseerde talentstrategie onmisbaar. Deze strategie geeft prioriteit aan de ontwikkeling van de vaardigheden van werknemers, zodat ze kunnen groeien, zinvol werk kunnen doen en de veranderingen binnen hun sector kunnen doorstaan. Hoewel het opbouwen van een op skills gebaseerde werkomgeving een fundamentele mentaliteits- en organisatieverandering vereist, kan het organisaties helpen om de uitdagingen van hun personeelsbestand aan te gaan en nu en in de toekomst levensvatbaar te blijven.
Maar hoe zet je nu zo'n talentstrategie op? In het begin is het belangrijk dat je als organisatie een duidelijke visie en doelstellingen op basis van skills ontwikkelt, inclusief een stappenplan om die doelstellingen te bereiken. Een goed gedefinieerde strategie stelt je in staat weloverwogen beslissingen te nemen, middelen effectief toe te wijzen en de koers van het bedrijf waar nodig aan te passen.
Hierbij is het belangrijk dat de werknemers de visie van een op skills gebaseerde talentstrategie begrijpen en ondersteunen. Door die goed met ze af te stemmen bevorder je een gezamenlijk gevoel van doelgerichtheid en richting. Daarnaast is een ondersteunende organisatiecultuur cruciaal, omdat die werknemers aanmoedigt verandering te omarmen en hun skills voortdurend te ontwikkelen.
Veel organisaties hebben hun doelen en visie voor 2030 al bepaald en vastgelegd hoe succes eruit kan zien. Door skills nu centraal te stellen, kunnen bedrijven hiaten identificeren en anticiperen op skills waar in de toekomst veel vraag naar zal zijn. Het aanpakken van deze hiaten door middel van talentacquisitie, retentie, trainings- en ontwikkelingsprogramma's of de implementatie van GenAI kan ervoor zorgen dat het personeelsbestand is uitgerust met de gewenste vaardigheden om de organisatie vooruit te helpen.
Investeren in (nieuwe) technologieën en systemen kan voor een verdere groei zorgen. Technologie speelt een grote rol bij het vergemakkelijken van de uitrol en toepassing van een op skills gebaseerde strategie. Met behulp van de juiste tools krijg je eenvoudiger toegang tot gegevens over skills, waardoor je op data beslissingen kunt nemen en een concurrentievoordeel kunt behalen. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) kan een retailorganisatie bijvoorbeeld de hiaten in skills in hun klantenserviceteam identificeren. Door die hiatenaan te pakken, kan de organisatie de klanttevredenheid verbeteren en de winst en groei stimuleren door beter te voldoen aan de verwachtingen van de klant en problemen effectief op te lossen.
Voordat een op skills gebaseerde strategie kan worden geïmplementeerd, moet je als organisatie een aantal belangrijke overwegingen evalueren om een soepele en effectieve overgang te waarborgen.
Zodra je de beslissingen over de belangrijkste overwegingen hebt genomen, kun je de skills-strategie gaan uitvoeren. Een naadloze integratie zorgt voor een minimale verstoring en een maximale effectiviteit, en voordelen in alle afdelingen en operaties.
Om effectief om te gaan met skills- en arbeidstekorten en de inzetbaarheid en productiviteit te verbeteren, hebben organisaties een duidelijke visie en strategie voor de ontwikkeling van vaardigheden nodig. Om het potentieel van je organisatie te ontsluiten is het belangrijk dat je skills centraal zet in je strategie. Transformeer je workforce vandaag voor het succes van morgen.
Marlene de Koning