PwC en Nyenrode Business Universiteit hebben de Responsible Business Simulator ontwikkeld en stellen deze beschikbaar via open source. Dit model biedt beleidsmakers de mogelijkheid om hun besluitvorming te objectiveren en transparant te maken, en is toepasbaar op een breed scala aan maatschappelijke vraagstukken. De Responsible Business Simulator toont zijn veelzijdigheid en waarde voor diverse sectoren en vraagstukken. PwC en Neyenrode willen hiermee bijdragen aan het faciliteren van objectieve en transparante besluitvorming.
Door het model via open source beschikbaar te stellen maakt PwC het mogelijk dat anderen hieraan kunnen bijdragen. De voorwaarde is wel dat ontwikkelaars hun aanpassingen ook via open source beschikbaar maken, zodat anderen hierop verder kunnen bouwen. In de publieke sector is transparantie van informatie en (risico)modellen enorm belangrijk. Met dit open source model kunnen organisaties transparantie bieden bij besluitvorming rondom strategische en maatschappelijke vraagstukken. Het model kan door uitlegbare en herleidbare uitkomsten bijdragen aan draagvlak en vertrouwen in instanties. Het kwantificeren van niet-financiële informatie bij maatschappelijke vraagstukken is cruciaal. Objectieve en transparante besluitvorming via het open source model bevordert begrip en steun.
De toepassingsmogelijkheden van het model zijn heel breed. Hierbij een aantal voorbeelden:
Zorgsector: zorginstanties kunnen het model gebruiken om de impact van investeringen in duurzame inzetbaarheid te analyseren, zoals flexibele werkschema's en gezondheidsprogramma's.
Sport en Milieu: het model kan de maatschappelijke en economische impact van sport berekenen en strategieën ontwikkelen voor het reduceren van broeikasgasemissies. Responsible Business Simulator is ingezet om de maatschappelijke en economische impact van voetbal te berekenen.
Gemeentelijk beleid: gemeenten kunnen het model gebruiken om de optimale budgetverdeling voor de opvang en integratie van statushouders te bepalen, gebaseerd op key performance indicators zoals economische groei en sociale cohesie.
Optimale budgetverdeling voor de opvang en integratie van statushouders
Gemeenten kunnen het open source model bijvoorbeeld gebruiken om te bepalen hoe en hoeveel geld zij beschikbaar stellen voor de opvang en integratie van statushouders in de gemeenschap. Met als doel een optimale budgetverdeling voor de opvang en integratie van statushouder. Gemeenten kunnen budget bijvoorbeeld inzetten voor het creëren van werkgelegenheid, onderwijs, vervoer, taallessen of sport. Om de meest optimale verdeling te bepalen kunnen zij in het model key performance indicators (kpi's) instellen, zoals economische groei, sociale cohesie, mentale en fysieke gezondheid, werkloosheid en gevoel van veiligheid. Voor elk van deze kpi’s geeft het model aan wat de impact is op verschillende bewonersgroepen in een gemeente. Op basis van een stakeholder dialoog kan het belang van elk van de kpi's bepaald worden. Als deze prioriteiten eenmaal vastliggen, gebruikt het model AI om de optimale verdeling van het beschikbare budget te berekenen. Als een gemeente het bevorderen van sociale cohesie bijvoorbeeld heel belangrijk vindt, kan een uitkomst in het model zijn om voornamelijk geld vrij te maken voor sport en taal.
In het model kunnen beleidsmakers verschillende combinaties maken van beleidsinstrumenten en de uitkomsten gebruiken om opties te vergelijken, prioriteiten te stellen en middelen te verdelen:
Objectieve besluitvorming: het model helpt beleidsmakers bij het objectiveren van strategische besluitvorming door de impact van verschillende opties inzichtelijk en transparant te maken.
Breed toepasbaar: van het verbeteren van duurzame inzetbaarheid binnen zorginstellingen tot het berekenen van de maatschappelijke en economische impact van sport en het ontwikkelen van strategieën voor het reduceren van broeikasgasemissies.
Open source: door het model via open source beschikbaar te stellen, kunnen anderen bijdragen aan de doorontwikkeling ervan. Dit bevordert snelle verbeteringen en verhoogt de transparantie in de publieke sector.
Onze human-led and tech-powered aanpak vormt de basis voor het benutten van de mogelijkheden die de Responsible Business Simulator biedt. Samen met u creëren we oplossingen die helpen bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. PwC biedt ondersteuning bij het implementeren en aanpassen van de Responsible Business Simulator aan uw specifieke behoeften. Dit kan variëren van het analyseren van de impact van investeringen tot het berekenen van de maatschappelijke en economische impact van strategieën.
Daarnaast helpt PwC bij het kwantificeren van niet-financiële informatie bij maatschappelijke vraagstukken. Door gebruik te maken van data, wetenschappelijk onderzoek en expertkennis in combinatie met een optimalisatie algoritme (AI), zorgt PwC ervoor dat de uitkomsten van het model uitlegbaar en herleidbaar zijn.
PwC biedt ook training en ondersteuning aan beleidsmakers om hen te helpen het model effectief te gebruiken. Dit omvat het instellen van key performance indicators (kpi's) en het maken van verschillende combinaties van beleidsinstrumenten om de impact van verschillende opties inzichtelijk en transparant te maken.
The Responsible Business Simulator wordt op vier manieren gedistribueerd:
Bijgaande figuur laat zien hoe deze vier opties verschillen in gebruikersgemak enerzijds en transparantie en aanpasbaarheid anderzijds.
De meest transparante manier om met deze software te werken, is door de code op GitHub te gebruiken. Dit vereist echter programmeerkennis en is dus niet het meest gebruiksvriendelijk. Door het package 'vlinder' te installeren en te importeren in een Python-omgeving, kan men de functies in dit package aanroepen zonder zich om de broncode te bekommeren. Dit gaat uiteraard enigszins ten koste van de transparantie. Een nog gebruiksvriendelijkere optie is het werken met het interactieve Python-notebook, dat ook op GitHub te vinden is. Dit notebook bevat een voorbeeld van hoe een besluitvormingscasus geanalyseerd kan worden. Hoewel dit minder transparant is omdat de gebruiker alleen de naam van de te analyseren casus hoeft aan te passen, is het wel zeer gebruiksvriendelijk. De meest gebruiksvriendelijke manier om met de Responsible Business Simulator te werken, is door ons online platform te bezoeken. Hier ziet de gebruiker helemaal geen code meer. Als de gebruiker zijn eigen casussen via dit platform wil hosten, vraagt PwC een bijdrage in de hostingkosten; het analyseren van de demo-casussen is nog steeds gratis.