In onze vorige kwartaalupdate hebben wij u geïnformeerd dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel toekomst pensioenen (Wtp) heeft aangenomen en dat het wetsvoorstel naar de Eerste Kamer is gestuurd. Op 15 maart 2023 heeft de Eerste Kamer vragen gesteld aan de minister over de Wtp. In totaal gaat het om meer dan duizend vragen. De minister heeft hier bij Memorie van Antwoord op 24 maart 2023 heel snel op gereageerd, maar inmiddels is ook duidelijk dat er nog een tweede schriftelijke ronde volgt.
De minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft op 6 februari 2023 de Tweede Kamer geïnformeerd over de planning van de uitwerking van de moties en toezegging behorende bij de plenaire behandeling van de Wtp en de beoogde planning van de lagere regelgeving behorende bij dit wetsvoorstel, waaronder het Besluit toekomst pensioenen, het Besluit experiment pensioenregeling zelfstandigen en het Besluit nettopensioen.
Volgens de planning treden de meeste besluiten en regelingen in werking op 1 juli 2023, tegelijkertijd met de inwerkingtreding van de Wtp. Het Besluit toeslag in bijzondere omstandigheden 2023, dat gaat over het gebruik kunnen maken van de versoepelde indexatieregels in 2023, treedt naar verwachting midden april in werking.
De laatste versie van het conceptbesluit toekomst pensioenen, die al is voorgelegd aan de Raad van State, is op 23 maart 2023 gedeeld met de Eerste en Tweede Kamer, evenals het conceptbesluit experiment pensioenregeling zelfstandigen en het conceptbesluit nettopensioen.
Lees ons Actueelbericht voor meer informatie over de Wtp.
Op 18 januari 2023 heeft de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen de nota naar aanleiding van verslag wetsvoorstel herziening bedrag ineens gepubliceerd. In de nota geeft de minister antwoord op vragen over het wetsvoorstel herziening bedrag ineens van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Tweede Kamer.
In onze Q2-2022-update hebben wij u voor het laatst geïnformeerd over de inhoud en de inwerkingtredingsdatum van het wetsvoorstel. Toen was de beoogde inwerkingtredingsdatum nog 1 juli 2023. Inmiddels is dit (opnieuw) uitgesteld naar 1 januari 2024, zo blijkt uit de nota. De regering vindt het uitstel noodzakelijk voor een zorgvuldige behandeling in de Tweede Kamer, om pensioenuitvoerders voldoende voorbereidingstijd te geven en te borgen dat deelnemers goed en tijdig worden geïnformeerd over het keuzerecht bedrag ineens.
De Pensioenfederatie heeft op 22 maart 2023 de website www.bijwelkpensioenfondshoorik.nl gelanceerd. Deze tool kan werkgevers helpen om te controleren of zij zich bij een verplichtgesteld bedrijfstak- of beroepspensioenfonds dienen aan te sluiten. Op basis van de SBI-code, sectorcode of de hoofdactiviteit van de onderneming geeft de website een indicatie van welke bedrijfstak- of beroepspensioenfondsen een pensioenregeling binnen de branche aanbieden. Deze informatie kan worden gebruikt bij het onderzoek of de werkgever zich verplicht dient aan te sluiten.
Op grond van de Wet toekomst pensioenen dienen pensioenfondsen zich aan te sluiten bij een externe geschilleninstantie. De Pensioenfederatie maakte op 24 maart 2023 bekend een nieuwe onafhankelijke geschilleninstantie op te richten. Bij deze geschilleninstantie kunnen deelnemers en pensioenfondsen terecht in het geval van pensioengeschillen. Naar verwachting gaat de geschilleninstantie op 1 januari 2024 van start.
Lees onder meer over de Wet toekomst pensioenen, de pensioenkerncijfers 2023 en afkoopmogelijkheden van klein nettopensioen en nettolijfrente.
De Tweede Kamer is bezig met de (mondelinge) behandeling van de Wet toekomst pensioenen. De belangrijkste (mogelijke) wijzigingen zetten we voor u op een rij.
In dit overzicht over het tweede kwartaal van 2022 leest u onder meer over de ontwikkelingen rondom de Wet toekomst pensioenen