Maatschappelijke fricties als ongelijkheid, digitale geletterdheid, stijgende energieprijzen en vergrijzing leiden tot risico’s voor het bedrijfsleven. Risico’s die het bedrijfsleven steeds meer ondervindt. Zo kunnen lokale en internationale sociale spanningen zorgen voor een lagere arbeidsproductiviteit, problemen in de productieketen, rechtszaken, stakingen en reputatieschade. Organisaties die mensen en de positieve impact van hun activiteiten, diensten en producten op huidige én toekomstige generaties centraal zetten, dragen bij aan sociale vooruitgang en creëren zakelijke kansen. Sociale duurzaamheid is de sleutel tot toekomstbestendige bedrijfsvoering.
Sociale duurzaamheid binnen het bedrijfsleven is het vergroten van de positieve impact en het verkleinen van de negatieve impact op de directe omgeving van de organisatie. Potentiële gevolgen als waardevernietiging benadrukken de risico’s van niets doen. Sociale duurzaamheid biedt een enorme kans voor bedrijven voor een meer rechtvaardige toekomst voor alle belanghebbenden, zoals directe werknemers, de gemeenschappen waarin ze actief zijn, degenen in hun bredere waardeketen en consumenten.
Sociale duurzaamheid vergt een actiegerichte aanpak. Geen woorden, maar daden. Het betreft de directe wereld om ons heen en is vaak lokaler van aard dan menig CEO denkt. Het gaat ook om de mensen die je raakt in de directe omgeving en met name ook de mensen die je raakt met de producten en diensten die je in de maatschappij zet. Zijn deze wel inclusief, veilig en toegankelijk?
Voorbeelden van sociale duurzaamheidsthema’s op lokaal niveau en de relevantie voor het bedrijfsleven.
PwC en WBCSD hebben samen de Business Value and Social Performance approach ontwikkeld. Een innovatieve en praktische aanpak om organisaties te helpen hun sociale en zakelijke prestaties te verbeteren door middel van betere data-inzichten.
De Business Value and Social Performance approach is ontworpen voor bestuurders, professionals in duurzaamheid en managers die zich inzetten voor het verbeteren van de sociale prestaties van hun organisatie. Door het integreren van het concept van dubbele materialiteit en het meten van zowel impact als financiële effecten, kunnen bedrijven effectief sociale impact in kaart brengen en beheren, risico's verminderen en nieuwe kansen voor innovatie, groei en langetermijnwaardecreatie ontsluiten.
“Met aandacht voor sociale duurzaamheid creëer je als bedrijf nieuwe kansen en beperk je risico's. Het leidt tot waarde zodat de mensheid kan floreren."
Wendy van Tol |Partner, Leader Sustainability TransformationHet toepassen van een duurzame sociale bedrijfstransformatie vergt een behulpzaam kader met duidelijke stappen. De Business Commission to Tackle Inequality (BCTI) ontwikkelde samen met PwC het ‘Sustainable Business Transformation Framework’. Dit kader biedt een praktische stap-voor-stap-aanpak bij het formuleren en implementeren van een sociale duurzaamheidsstrategie. Daarnaast helpt het kader bij het omgaan met uitdagingen die gaandeweg de reis onvermijdelijk op het pad komen.