Gendergelijkheid wordt steeds belangrijker in de wereld van deals en transacties. Inclusieve bedrijven nemen namelijk betere beslissingen, hebben toegang tot een breder talentenbestand en medewerkers voelen zich meer betrokken. In termen van deals: diverse en inclusieve bedrijven zijn succesvoller. De loonkloof tussen mannen en vrouwen kan dus directe gevolgen hebben voor de dealwaarde van een bedrijf, stelt Mischa Borst, partner People in Deals-praktijk PwC Nederland.
Het PwC-rapport Women in Work 2024 laat zien dat vrouwen te maken hebben met aanzienlijke loonverschillen in vergelijking met hun mannelijke collega's. De gemiddelde loonkloof tussen mannen en vrouwen in de OESO-landen groeide van 13,2 procent in 2021 naar 13,5 procent in 2022. Hoewel de loonkloof in Nederland nog steeds aanzienlijk lager is dan in 2000, ligt die nu op 13,7 procent.
De arbeidsparticipatiegraad van vrouwen is in Nederland met 81,1 procent een van de hoogste participatiegraden. Maar Nederland scoort het laagst op het gebied van voltijdse werkgelegenheid. Op dit gebied kunnen Nederlandse bedrijven dus nog veel terrein winnen. Onder meer door een goede strategie voor inclusie en diversiteit te implementeren.’
In nagenoeg elke HR-due diligence die wij uitvoeren, komt een loonkloof tussen mannen en vrouwen aan het licht. Die controle gebeurt meestal in voorbereiding op een transactie of deal. Dan blijkt ook dat genderongelijkheid een belangrijke factor is in het bepalen van de dealwaarde. Inclusieve bedrijven zijn over het algemeen succesvoller. Ze nemen betere beslissingen, hebben toegang tot een breder talentenbestand en medewerkers voelen zich meer betrokken.
Duidelijk is dat het overbruggen van de loonkloof tussen mannen en vrouwen het behouden en het aantrekken van talent voor een bedrijf zal versterken. De markt voor fusies en overnames staat voor aanzienlijke veranderingen. In deze nieuwe omstandigheden wordt talent nog belangrijker om groei te realiseren en waardecreatie te stimuleren bij het maken van deals.
Regelgeving zal ook helpen om inclusie & diversiteit te versnellen. De Wet ingroeiquotum en streefcijfers vereist transparantie van bedrijven over hun geleidelijke instroomquotum en genderdiversiteitscijfers en de CSDDD zal de druk op inclusie & diversiteit van uw leveranciers vergroten.
Bij een deal is het dus belangrijk een analyse van de loonkloof tussen mannen en vrouwen en de opportuniteitskosten op verloop en retentie en groeistrategie uit te voeren. Wie dat doet, kan de dealwaarde verhogen.
Partner, PwC Netherlands
Mischa is partner in People in Deals-praktijk van PwC. Hij heeft ruime ervaring in het adviseren van bedrijven en private-equityfirma's over pensioen- en HR-aspecten van internationale transacties. Hij beschikt over diepgaande technische pensioenkennis en financiële knowhow, evenals marktkennis over pensioenen wereldwijd, opgebouwd door te werken aan internationale deals.