Mate van genderongelijkheid steeds belangrijkere factor bij bepalen waarde bedrijf

Overbruggen loonkloof mannen en vrouwen verhoogt dealwaarde

  • Blog
  • 26 apr 2024
Mischa Borst

Mischa Borst

Partner, PwC Netherlands

Gendergelijkheid wordt steeds belangrijker in de wereld van deals en transacties. Inclusieve bedrijven nemen namelijk betere beslissingen, hebben toegang tot een breder talentenbestand en medewerkers voelen zich meer betrokken. In termen van deals: diverse en inclusieve bedrijven zijn succesvoller. De loonkloof tussen mannen en vrouwen kan dus directe gevolgen hebben voor de dealwaarde van een bedrijf, stelt Mischa Borst, partner People in Deals-praktijk PwC Nederland.

Loonverschillen tussen mannen en vrouwen nog groot

Het PwC-rapport Women in Work 2024 laat zien dat vrouwen te maken hebben met aanzienlijke loonverschillen in vergelijking met hun mannelijke collega's. De gemiddelde loonkloof tussen mannen en vrouwen in de OESO-landen groeide  van 13,2 procent in 2021 naar 13,5 procent in 2022. Hoewel de loonkloof in Nederland nog steeds aanzienlijk lager is dan in 2000, ligt die nu op 13,7 procent.

De arbeidsparticipatiegraad van vrouwen is in Nederland met 81,1 procent een van de hoogste participatiegraden. Maar Nederland scoort het laagst op het gebied van voltijdse werkgelegenheid. Op dit gebied kunnen Nederlandse bedrijven dus nog veel terrein winnen. Onder meer door een goede  strategie voor inclusie en diversiteit  te implementeren.’

In nagenoeg elke HR-due diligence die wij uitvoeren, komt een loonkloof tussen mannen en vrouwen aan het licht. Die controle gebeurt meestal in voorbereiding op een transactie of deal. Dan blijkt ook dat genderongelijkheid een belangrijke factor is in het bepalen van de dealwaarde. Inclusieve bedrijven zijn over het algemeen succesvoller. Ze nemen betere beslissingen, hebben toegang tot een breder talentenbestand en medewerkers voelen zich meer betrokken.

Op welke manier heeft een betere inclusie en diversiteit gevolgen voor de dealwaarde?

  • Meer aantrekkingskracht op  (talentvolle) arbeidskrachten 
    Werknemers voelen zich meer aangetrokken tot een bedrijf waar ze zichzelf kunnen zijn en dat dus een goed beleid voor inclusie en diversiteit heeft. Als dat niet het geval is en er onder meer een loonkloof tussen mannen en vrouwen bestaat, kan dat de reputatie van een bedrijf als werkgever aanzienlijk schaden. Het verminderen van de loonkloof tussen mannen en vrouwen kan de groeimogelijkheden voor een bedrijf dus behoorlijk verbeteren.
  • Minder uitstroom van (talentvolle) arbeidskrachten
    Als er een gelijkere beloning is tussen vrouwen en mannen voor hetzelfde werk en dezelfde bijdrage aan de business, ontstaat er meer een gevoel van gelijkheid en eerlijkheid. Dit kan leiden tot een hogere motivatie en tevredenheid over het werk en daarmee meer  betrokken werknemers.

    Uit ons wereldwijde onderzoek Workforce Hopes and Fears 2023 blijkt dat jongeren niet erg trouw aan hun werkgevers zijn. Bijna de helft van Generatie Z en ruim een derde van de millennials denkt er sterk over na een andere baan te zoeken het komende jaar. Het wel of niet krijgen van een salarisverhoging of promotie lijkt daarbij een rol te spelen.

    Het verkleinen van de loonkloof tussen mannen en vrouwen kan dus leiden tot lagere verloopcijfers en daarmee minder personeelskosten. Volgens de Society for Human Resource Management wordt de kostprijs van het vervangen van een medewerker geschat op vijftig tot tweehonderd procent van het jaarloon. Het verliezen van tien procent van het personeelsbestand per jaar betekent voor een bedrijf dus vijf tot twintig procent extra personeelskosten. 
  • Loonkloof of kansenkloof?
    Een van de belangrijkste redenen die het management geeft voor een loonkloof tussen mannen en vrouwen is het verschil in functieniveau tussen mannen en vrouwen. Op het eerste gezicht een zeer plausibele reden, maar het identificeert een nog ergere onderliggende reden: de kansenkloof.

    Een bedrijf met een kansenkloof laat zien dat het niet in staat is om het beste uit de helft van zijn personeel te halen. Daardoor zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in management- en leiderschapsposities, wat op zijn beurt leidt tot een gebrek aan rolmodellen. Een bedrijf belandt daardoor in  een vicieuze cirkel, waarmee uiteindelijk waarde wordt vernietigd.

Overbruggen loonkloof mannen en vrouwen verhoogt dealwaarde

Talent cruciaal om groei te realiseren

Duidelijk is dat het overbruggen van de loonkloof tussen mannen en vrouwen het behouden en het aantrekken van talent voor een bedrijf zal versterken. De markt voor fusies en overnames staat voor aanzienlijke veranderingen. In deze nieuwe omstandigheden wordt talent nog belangrijker om groei te realiseren en waardecreatie te stimuleren bij het maken van deals.

Regelgeving zal ook helpen om inclusie & diversiteit te versnellen. De Wet ingroeiquotum en streefcijfers vereist transparantie van bedrijven over hun geleidelijke instroomquotum en genderdiversiteitscijfers en de CSDDD zal de druk op inclusie & diversiteit van uw leveranciers vergroten.

Verhogen van dealwaarde

Bij een deal is het dus belangrijk een analyse van de loonkloof tussen mannen en vrouwen en de opportuniteitskosten op verloop en retentie en groeistrategie uit te voeren. Wie dat doet, kan de dealwaarde verhogen.

Over de auteur

Mischa Borst
Mischa Borst

Partner, PwC Netherlands

Mischa is partner in People in Deals-praktijk van PwC. Hij heeft ruime ervaring in het adviseren van bedrijven en private-equityfirma's over pensioen- en HR-aspecten van internationale transacties. Hij beschikt over diepgaande technische pensioenkennis en financiële knowhow, evenals marktkennis over pensioenen wereldwijd, opgebouwd door te werken aan internationale deals.
Volg ons