Nog maar twee jaar geleden toonden CEO’s zich wereldwijd zeer optimistisch over de economische vooruitzichten. Vorig jaar zagen we al scheurtjes in het vertrouwen en dit jaar is de stemming onder CEO’s tamelijk pessimistisch.
In de uitkomsten van de CEO Survey zijn de antwoorden van 1.581 CEO’s betrokken, onder wie 35 Nederlandse CEO’s. De Nederlandse uitkomsten liggen in lijn met de wereldwijde uitkomsten. Wanneer deze significant afwijken, geven wij dit aan.
verwacht een teruggang in economische groei.
zegt significant aan de slag te zijn met de ‘upskilling’ van werknemers.
is het sterk eens met de stelling dat klimaatverandering nieuwe kansen biedt.
denkt dat het internet versplintert, omdat overheden eigen wetgeving opleggen rond content, commercie en privacy.
Uit de resultaten valt op te maken dat CEO’s onzeker zijn over de richting en uitkomst van mondiale ontwikkelingen. Ook het ontnuchterende besef dat tien jaar na de financiële crisis de economie zich in een andere modus bevindt dan vóór de crisis, speelt hierbij een belangrijke rol, denkt hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen van PwC.
Het percentage CEO’s dat aangeeft ‘enigszins vertrouwen’ te hebben in omzetgroei gedurende de komende twaalf maanden, is ongeveer gelijk gebleven op circa 45. Het aantal CEO’s dat veel vertrouwen heeft in omzetgroei, is echter gedaald van 35 naar 27 procent. Zodoende zijn CEO’s positiever gestemd over de vooruitzichten voor hun eigen organisatie dan voor de economie als geheel.
CEO’s zijn onzeker over ontwikkelingen waarop ze zelf minder grip hebben, zoals handelsconflicten en geopolitieke risico’s, maar die wel de potentie hebben de vooruitzichten voor hun eigen bedrijf flink te raken. In 2018 en 2019 waren de CEO’s ook bezorgd over maatschappelijke, economische en geopolitieke ontwikkelingen. Dit vertaalde zich toen niet in sombere economische vooruitzichten zoals dit jaar.
Playback of this video is not currently available
Hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen duidt de uitkomsten van de 23e CEO Survey. Wat valt hem het meeste op?
De urgentie van het probleem van klimaatverandering heeft zich de afgelopen jaren steeds meer vertaald naar de agenda van CEO’s. 64 procent van de mondiaal ondervraagde CEO’s zegt zich zorgen te maken. Tegelijkertijd zien ondernemers klimaatverandering steeds meer als een kans.
Lees meer over duurzame vooruitgangCEO’s zijn zich ervan bewust dat ze voor het voortbestaan van hun bedrijf medewerkers met andere vaardigheden nodig hebben. Maar tot nu toe is slechts 24 procent ‘significant’ aan de slag met het zogenoemde upskilling. In Nederland ligt dit percentage slechts op negen procent.
Lees meer over de toekomst van werkCEO’s verwachten wereldwijd toenemende wetgeving rond online content, data privacy en grote tech bedrijven. En dat dit gevolgen heeft voor het wereldwijde web. De Nederlandse uitkomsten zijn in lijn hiermee.
Lees meer over risico en regelgeving